septembrie 16, 2021

Fainurile animale revin pe piata dupa o interdictie de 20 de ani. Ce proprietati are acest furaj si de ce a fost interzis pana in prezent?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a propus ridicarea restrictiilor privind comercializarea fainurilor animale, iar aproape toate statele membre au fost de acord cu aceasta initiativa. Acest furaj a fost interzis in 2001, in conditiile in care criza de boala vacii nebune din intreaga Europa a determinat interzicerea acestui produs.

Incepand de saptamana viitoare, va fi posibil, in principiu, sa fie folosite “proteine animale transformate” in hrana pasarilor si porcilor, potrivit unui text publicat in data de 18 august in Jurnalul oficial al UE.

Aceasta dupa ce in 2001, in urma crizei vacii nebune, a fost introdusa o interdictie europeana la a adauga faina de animale la hrana animalelor.

Pestii din crescatoriile piscicole si animalele de companie pot fi hranite deja cu acest tip de fainuri, rezultate in urma procesarii carcaselor si oaselor provenite de la animale sanatoase.

Interdictia europeana ramane valabila pentru rumegatoare, ierbivore: in primul rand bovine dar si capre si oi.

In realitate nu este vorba de o revenire la o situatie care era larg raspandita in anii 1990 cand bovinele bolnave, infectate sau moarte erau procesate in fainuri folosite la hrana animalelor din aceiasi specie, ceea ce a condus la propagarea encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), a carei varianta umana, maladia Creutzfeld-Jacob, putea sa se transmita in randul consumatorilor.

“Conditii stricte ar trebui sa se aplice cu prilejul colectarii, transportului si transformarii acestor produse si, in mod regulat, trebuie prelevate si analizate esantioane pentru a evita orice risc”, potrivit textului european, pe baza avizelor emise de agentiile sanitare.

Pe baza propunerii Comisiei Europene, aproape toate statele membre UE si-au dat acordul, in luna mai, pentru relaxarea acestei interdictii, Irlanda si Franta s-au abtinut.

In Franta, situatia raman in suspans, Ministerul Agriculturii precizand ca va solicita Agentiei sanitare nationale sa isi exprime un punct de vedere cu privire la acest subiect.

Oficialii de la Bruxelles si organizatiile profesionale ale fermierilor sustin ca aceste fainuri animale se pot substitui, partial, importurilor de proteine vegetale, cum este soia boabe din Brazilia. Acest argument este acum si mai pertinent avand in vedere explozia preturilor la cereale si oleaginoase.

“In randul costurilor noastre, pana la 70% este alimentatia. Atunci cand putem face economii, chiar si de ordinul eurocentilor, vom incerca sa le obtinem”, a declarat François Valy, presedintele ramurii crescatorilor de porcine din cadrul sindicatului FNSEA.

Insa intr-un aviz publicat in vara acestui an, Agentia sanitara nationala din Franta recomanda respectarea stricta a regulilor de separate a speciilor, de la abator si pana la livrarea catre crescatorul de animale. Este vorba in special sa fie evitat orice canibalism: sa nu fie folosita faina obtinuta din procesarea carcaselor sau oaselor de porci la hrana porcilor.

Insa pentru Matthias Wolfschmidt, de la ONG-ul Foodwatch International, cazurile de canibalism nu pot fi complet excluse si nici ca rumegatoarele sa fie hranite ilegal cu acest tip de fainuri. Acesta este un risc mult prea ridicat pentru Foodwatch International, in conditiile in care boala vacii nebune a disparut in sfarsit in Europa, cu exceptia unor cazuri izolate.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE