FAO: preturile mondiale la alimente au scazut pentru a doua luna consecutiv, in luna iulie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Indicele global al preturilor la produsele alimentare a scazut in iulie pentru a doua luna consecutiv, o veste buna pentru consumatori, intrucat se diminueaza presiunile inflationiste, a anuntat joi Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), transmite Reuters.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In iulie, acest indice a scazut pana la 123 puncte, de la o valoare revizuita de 124,6 puncte in iunie.

In ritm anual, preturile au urcat cu 31% in iulie. Chiar daca preturile mondiale la alimente au scazut in iunie, ele raman cu aproape o treime mai mari decat in vara anului trecut.

Scaderea din ultima luna a venit ca urmare a diminuarii preturilor la uleiuri vegetale, cereale si produse lactate. Potrivit FAO, preturile la cereale au scazut cu 3% in iulie, comparativ cu luna precedenta, in principal ca urmare a diminuarii cu 6% a pretului la porumb, pe fondul prognozelor privind o productie peste asteptari in Argentina si SUA. Pretul graului a urcat cu 1,8%, ajungand la cel mai ridicat nivel din 2014, din cauza temerilor privind seceta din America de Nord, a ploilor din Europa si a randamentelor sub asteptari din Rusia.

Pretul uleiurilor vegetale a scazut cu 1,4% in iulie, comparativ cu luna precedenta, la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni, iar preturile la lactate au coborat cu 2,8%. In schimb, pretul zaharului a urcat cu 1,7%, pe fondul incertitudinilor privind productia din Brazilia.

Preturile la cereale au scazut cu 2,6% in luna iunie, in principal ca urmare a diminuarii cu 5% a pretului la porumb, pe fondul prognozelor privind o productie peste asteptari in Argentina si SUA, iar preturile la lactate au coborat cu 1%, toate componentele acestui index inregistrand scaderi, in frunte cu preturile la unt.

Conform unor recente prognoze publicate de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), pretul produselor agricole si alimentare ar urma sa inregistreze o corectie in primii ani ai perioadei 2021-2030.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE