ANPC avertizeaza ca pestele si produsele din peste nu trebuie achizitionate din locuri neautorizate, deoarece acei comercianti nu pot asigura conditiile optime de transport, depozitare si comercializare, existand riscul unor produse care pot pune in pericol sanatatea consumatorului.
„Ne aflam in perioada premergatoare Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor.
Avand in vedere consumul traditional de peste cu ocazia acestor sarbatori, va sfatuiesc sa nu cumparati peste si produse din peste din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea”, a scris joi reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor pe pagina sa de Facebook.
Citeste si: Botanoiu(AFR): este nevoie de fiecare metru patrat de teren agricol, pentru a produce hrana pentru europeni
Pentru ca pestele si produsele din peste sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea, Paul Anghel subliniaza ca trebuie avute in vedere mai multe aspecte.
Astfel, o atentie deosebita trebuie acordata aspectului exterior al produsului pentru o prima apreciere asupra gradului de prospetime.
Nu trebuie achizitionate produse cu suprafata mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, cu miros si culoare modificate.
De asemenea, consumatorii trebuie sa refuze peste si produse din peste pentru care au indoieli privind gradul de prospetime.
„Urmariti modul de etichetare a pestelui si produselor din peste si nu cumparati produse preambalate neetichetate.
Refuzati sa cumparati peste si produse din peste preambalate pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita.
La cumpararea pestelui si a produselor din peste, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea produsului”, arata sursa citata.
De asemenea, Anghel sfatuieste consumatorii ca atunci cand cumpara produse din peste refrigerate sau congelate sa acorde o atentie deosebita aspectului exterior al produsului si conditiilor de depozitare impuse de producator, atat in magazinul de comercializare, cat si la domiciu.
Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai in stare congelata iar la decongelare trebuie sa prezinte gustul si mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective, subliniaza directorul general al ANPC.
„Avertizez asupra faptului ca este interzis ca produsele alimentare congelate sa se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a precizat Anghel.
Pe de alta parte, acesta recomanda sa nu fie achizitionate produse la care se constata existenta aglomerarilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenta de gheata in ambalaj si sa se acorde o atentie deosebita modului de prezentare a ambalajului.
„Nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este murdar, degradat, nu este inchis etans si nu asigura salubritatea produsului”, sustine Paul Anghel.
Potrivit acestuia, o abatere frecvent intalnita in cadrul actiunilor de control desfasurate in anii anteriori este nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare, respectiv: peste expus in conditii necorespunzatoare direct pe paviment, peste care prezenta modificari organoleptice – solzi desprinsi, consistenta flasca a muschiului, peste si produse din peste depozitate in afara spatiului frigorific la temperatura mediului ambiant intr-un depozit neamenajat, impropiu si neautorizat, peste sarat (sprot si platica) depozitat in agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilita de producator.
„Ne aflam in perioada premergatoare Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor. Avand in vedere consumul traditional de peste cu ocazia acestor sarbatori, va sfatuiesc sa nu cumparati peste si produse din peste din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea”, a scris joi reprezentantul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor pe pagina sa de Facebook.
Pentru ca pestele si produsele din peste sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea, Paul Anghel subliniaza ca trebuie avute in vedere mai multe aspecte.
Astfel, o atentie deosebita trebuie acordata aspectului exterior al produsului pentru o prima apreciere asupra gradului de prospetime. Nu trebuie achizitionate produse cu suprafata mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, cu miros si culoare modificate.
De asemenea, consumatorii trebuie sa refuze peste si produse din peste pentru care au indoieli privind gradul de prospetime.
„Urmariti modul de etichetare a pestelui si produselor din peste si nu cumparati produse preambalate neetichetate.
Refuzati sa cumparati peste si produse din peste preambalate pe ale caror etichete nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita.
La cumpararea pestelui si a produselor din peste, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea produsului”, arata sursa citata.
De asemenea, Anghel sfatuieste consumatorii ca atunci cand cumpara produse din peste refrigerate sau congelate sa acorde o atentie deosebita aspectului exterior al produsului si conditiilor de depozitare impuse de producator, atat in magazinul de comercializare, cat si la domiciu.
Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai in stare congelata iar la decongelare trebuie sa prezinte gustul si mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective, subliniaza directorul general al ANPC.
„Avertizez asupra faptului ca este interzis ca produsele alimentare congelate sa se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a precizat Anghel.
Pe de alta parte, acesta recomanda sa nu fie achizitionate produse la care se constata existenta aglomerarilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenta de gheata in ambalaj si sa se acorde o atentie deosebita modului de prezentare a ambalajului.
„Nu achizitionati produse la care constatati ca ambalajul este murdar, degradat, nu este inchis etans si nu asigura salubritatea produsului”, sustine Paul Anghel.
Potrivit acestuia, o abatere frecvent intalnita in cadrul actiunilor de control desfasurate in anii anteriori este nerespectarea conditiilor de depozitare si expunere la comercializare, respectiv: peste expus in conditii necorespunzatoare direct pe paviment, peste care prezenta modificari organoleptice – solzi desprinsi, consistenta flasca a muschiului, peste si produse din peste depozitate in afara spatiului frigorific la temperatura mediului ambiant intr-un depozit neamenajat, impropiu si neautorizat, peste sarat (sprot si platica) depozitat in agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilita de producator.