Care sunt conditiile in care Ucraina va relua exportul de grau?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In luna urmatoare, Ucraina ar putea relaxa restrictiile cu privire la exporturile de grau, dupa ce va confirma ca s-au facut eforturi cu insamantarile de primavara, in pofida invaziei rusesti.

In continuare, capacitatile de export ale Ucrainei raman limitate, din cauza blocarii porturilor de la Marea Neagra, noteaza Bloomberg.

La inceputul acestei luni, Guvernul de la Kiev a introdus licente la export in ideea de a limita exporturile de produse agricole precum grau, porumb, ulei de floarea soarelui, carne de pasare si oua, in contextul invaziei rusesti.

Cu toate acestea, restrictiile la porumb si ulei de floarea soarelui au fost ridicate saptamana trecuta, deoarece Ucraina are stocuri suficiente iar fermierii ucraineni au nevoie de valuta pentru a putea continua activitatea.

Citeste si: Un sfert dintre fermele din Romania au disparut in ultimii 10 ani

Potrivit lui Taras Kachka, Cabinetul de la Kiev ar putea discuta in aprilie o eventuala eliminare a licentelor la export, dupa ce va primi estimarile cu privire la potentialele randamente dupa campania de insamantare si se va asigura ca recolta din acest an va fi suficienta pentru a asigura securitatea alimentara.

“Speram ca la grau vom putea relua exporturile. Insamantarile au inceput si speram ca vor fi cat mai bune posibil.

Odata ce vom avea o prognoza cu privire la recolta din acest an si care vor fi stocurile interne, vom lua o decizie echilibrata”, a spus Taras Kachka intr-un interviu pentru Bloomberg News.

Un obstacol cu care se confrunta Ucraina este cum sa transporte peste hotare cereale si oleagionase in conditiile in care porturile de la mare care erau utilizate de obicei sunt blocate de trupele rusesti in Marea Neagra si Marea Azov.

Chiar si asa, ucrainenii au putut exporta peste un milion de tone de porumb si 300.000 de tone de grau de la inceputul lunii martie, sustine Taras Kachka.

Guvernul de la Kiev analizeaza posibilitatea de a redirectiona exporturile spre porturile controlate de Ucraina in apropiere de granita cu Romania, de unde cargourile ar putea merge mai departe pe Dunare spre pietele occidentale.

Problema este ca operatorii feroviari din Ucraina nu pot transporta decat cateva sute de tone de produse agricole pe luna in conditiile actuale, mult mai putin decat volumele care erau exportate prin porturile maritime, sustine firma de consultanta UkrAgroConsult.

Taras Kachka a dezvaluit ca primele livrari pe aceasta ruta, via portul Ismail din regiunea Deltei Dunarii, au avut loc saptamana trecuta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE