APIA acorda un nou sprijin pentru sectorul vegetal. Cand se pot depune cererile?

Facebook
Twitter

APIA primeste cereri pentru acordarea grantului in sectorul vegetal, in perioada 29 ianuarie – 8 martie, la Centrele locale/judetene APIA la care s-au depus cererile si in anul 2023, anunta agentia.

Conform sursei citate, cererile de acordare se depun la Centrele locale/judetene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucuresti, pe a caror/carui raza teritoriala a fost depusa cererea de plata aferenta anului 2023.

Grantul direct reprezinta o plata compensatorie pe suprafata si este de echivalentul in lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro.

Citeste si: Sprijin pentru fermieri, obtinut in urma protestelor

Totodata, valoarea maxima a grantului direct acordat pe intreprindere beneficiara nu poate depasi echivalentul in lei a 280.000 euro.

„Resursele financiare totale sunt de 1.200.000 mii lei, reprezentand echivalentul a 243.239,956 mii euro, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2024”, se mentioneaza in comunicat.

Potrivit APIA, plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 30 iunie 2024.

„APIA pune la dispozitia solicitantilor cereri pretiparite, cu suprafetele determinate in urma controalelor administrative si la fata locului aferente fiecarei culturi pentru anul 2023; suprafetele totale se exprima in ha, in cifre intregi fara subdiviziuni, prin trunchiere.

Pentru acordarea grantului direct, solicitantii trebuie sa depuna cererea pretiparita pusa la dispozitie de catre APIA insotita de copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai in situatia in care acesta a suferit modificari fata de cel inscris in cererea de plata pentru anul 2023”, precizeaza institutia.

Solicitantii trebuie sa se asigure ca este activ contul bancar comunicat la APIA pana la data de 30 iunie 2024.

„Grantul se acorda pentru suprafetele determinate in urma controalelor administrative si la fata locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile: grau comun de toamna, grau dur de toamna, triticale de toamna, secara de toamna, orz de toamna, orzoaica de toamna, ovaz de toamna, rapita de toamna”, se mai spune in comunicat.

Beneficiarii pot solicita grantul care se acorda daca indeplinesc urmatoarele conditii de eligibilitate, in mod cumulativ: au depus o cerere de plata in anul 2023, pentru o suprafata determinata de minimum 1 ha, pentru una sau mai multe dintre culturile grau comun de toamna, grau dur de toamna, triticale de toamna, secara de toamna, orz de toamna, orzoaica de toamna, ovaz de toamna, rapita de toamna, pana la termenul limita de depunere din anul 2023; nu sunt in dificultate, respectiv in lichidare sau in faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului.

Conform sursei citate, de aceasta schema de ajutor pot beneficia si producatorii agricoli care figureaza in sistemul IACS „caz inchis” ca urmare a imposibilitatii APIA de a efectua plata ca urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea 2023, cu conditia depunerii documentului de coordonate bancare aferent unui cont bancar activ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE