Sprijin pentru fermieri, obtinut in urma protestelor

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anuntat ca se va da curs unor cereri initiate de fermieri. Mai multe proiecte de acte normative vor intra in sedinta de Guvern in perioada urmatoare.

„Azi va intra in Guvern ordonanta privind asimilarea categoriei B cu TR1, ordonanta privind acordarea unui sprijin grant direct pe cadrul Ucraina pentru firmele aflate in dificultate pentru culturile din toamna 2022, cu 100 euro/ha.

Este, de asemenea, in sedinta de Guvern, in prima lectura, pentru ca trebuie avizul de la BNR, asa este procedura, amanarea ratelor in agricultura la fermieri. Saptamana viitoare vom intra cu toate ajutoarele pe zootehnic si vegetal, cat si cu cele doua proiecte importante: Creditul Fermierului – 1,95% dobanda, cu ROBOR suportat de Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor, si Creditul Agricol pentru dezvoltarea fermelor cu 2%+ROBOR. Aceste ordonante sunt pe ordinea de zi de astazi. La ora 13:00 incepe sedinta de Guvern”, a precizat Florin Barbu.

Citeste si: Ministrul Barbu trimite Corpul de Control la Casa Unirea: “situatia nu este buna”

El le-a cerut fermierilor sa transmita daca procesele verbale incheiate in data de 13 ianuarie pe revendicari sunt in regula.

„Discutiile pe care le-am avut tot timpul cu fermierii din zona in care se face acest protest – am discutat, mi-ati spus ca vreti sa vedeti in

Guvernul Romaniei primele ordonante asa cum ni le-am asumat in procesul verbal incheiat in data de 13 ianuarie.

Vorbim si de strategii pe care le vom face impreuna, asa cum am stabilit si cu celelalte sectoare. Vom face intalniri la doua saptamani.

Am pus la dispozitia fermierilor si asociatiilor din agricultura un birou in Ministerul Agriculturii pentru a avea aceste discutii prin care vom stabili, practic, strategia in urmatorii ani pentru Ministerul Agriculturii si pentru fermierii romani.

Vrem sa mergem la Guvern si de aceea vrem sa stim daca din procesele verbale asumate toate revendicarile sunt in regula, pentru ca trebuie sa am o discutie cu domnul prim-ministru si sa-i transmit mesajul din partea fermierilor.

Eu sunt in permanenta in legatura cu fermierii (…) le stiu problemele, le stiam problemele, pentru ca fundamentarea bugetului Ministerului Agriculturii a fost facuta pentru a rezolva urgent dificultatile din agricultura din Romania”, a explicat Barbu.

De asemenea, ministrul le-a solicitat fermierilor sa isi delege un reprezentant care sa faca parte din grupul de lucru ce se va ocupa cu elaborarea strategiei Ministerului Agriculturii pe urmatorii ani.

„Imi doresc foarte mult sa dam legi si ordonante (…) asa cum ne-am asumat pe anumite proiecte vitale pentru Romania. (…)

Toate lucrurile pe strategia agriculturii in urmatorii 4 ani, asa cum ati solicitat, le vom discuta in grupurile de lucru in care, sigur, un reprezentant de la dvs. va face parte la nivel national”, a spus seful MADR, subliniind ca din aceste grupuri vor face parte si fermieri, dar si reprezentanti ai formelor asociative din toate structurile teritoriale si nationale.

La randul sau, Danut Andrus, liderul fermierilor care protesteaza de mai bine de o saptamana in strada, a apreciat deschiderea ministrului Barbu de a-i chema si pe ei la consultari, nu doar pe reprezentantii mediului asociativ, care in opinia sa, „este nefunctional la nivel national”.

„Problema fermierilor este la nivel national si nu doar la Afumati. Problemele pe care le-am discutat cu dvs. sambata, am observat acea chestiune in care s-a dorit subjugarea acestor discutii (…) cu acele negocieri care au inceput luni – este foarte bine ca au venit si cei din mediul asociativ si au fost consultati si au semnat cu dvs. acel protocol, noi nu ne dezicem de mediul asociativ, dar observam ca el este nefunctional la nivel national si salutam deschiderea dvs. vizavi de aceste probleme ale noastre”, a afirmat Andrus.

Potrivit acestuia, lista pe care a lasat-o premierului continea o serie de probleme care nu tineau neaparat de Ministerul Agriculturii, dar care trebuie tratate cu seriozitate.

„As vrea sa precizez foarte clar ca aceste probleme trebuie tratate cu foarte mare seriozitate, pentru ca oamenii nu au iesit in strada ca le e bine in toate domeniile.

Au iesit in strada pentru ca au probleme cu bancile, au probleme cu finantele, au probleme cu jugul acesta pus in decursul timpului pe umerii nostri, care a devenit insuportabil.

Noi nu ne dorim anarhie, ne dorim sa mergem acasa si sa incheiem acest lucru, dar cred ca trebuie stabilite aceste comisii de lucru nu doar la Ministerul Agriculturii.

Din pacate, Ministerul Finantelor si celelalte institutii la care s-au facut cerinte nu au venit, ca si dvs., cu masuri concrete.

Cred ca este de dorit pentru ca acesti oameni sa poata sa incheie acest protest si sa poata fi formate acele comisii de lucru sa se vina cu un calendar concret si elocvent ca aceasta societate aruncata in aer sa intre in normalitate.

Ne dorim din toata inima ca acest Guvern si viitoarele guverne care vor veni in Romania sa tina cont ca aceste probleme trebuie semnalate si rezolvate cu termene clare, cu un calendar bine definit de legalitate”, a adaugat liderul fermierilor protestatari.

Andrus a mai transmis ministrului Agriculturii „trei probleme care s-au ridicat din strada”, care nu sunt doar ale fermierilor, ci ale „oamenilor care au solidarizat cu noi la nivel national”.

„Mai sunt trei lucruri care cred ca ar putea avea loc la Ministerul Agriculturii, iar pentru celelalte va solicitam sprijinul pertinent, pentru ca stiti domeniul la Ministerul Finantelor, la Banca Nationala, la justitie, pentru ca sunt legi strambe, neaplicabile la nivel national.

V-am ruga sa luati in calcul o masura in care sa fim bonificati pentru calitatea produselor agricole, pentru ca de foarte multe ori cand dam peste STAS-ul stabilit suntem penalizati, iar atunci cand dam un produs calitativ nu suntem bonificati. (…)

Nu dam noi lectii cum sa implementati aceste lucruri, dvs. aveti destule departamente cu care puteti organiza acea consultare publica. Va rugam sa contribuiti la acest calendar la care am facut referinta si sa intre in functiune”, a afirmat fermierul.

O alta cerinta vizeaza redefinirea fermierului activ, aceasta fiind considerata „o problema nationala”, in opinia lui Danut Andrus.

„V-am rugat sa luati in calcul de redefinirea fermierului activ, pentru ca aici este o problema nationala in privinta celor care beneficiaza de subventiile statului.

Bugetul statului este prejudiciat grav, pentru ca noi, cei care lucram efectiv terenul, nu putem sa continuam pe aceasta latura si al treilea lucru – v-am rugat sa luati in calcul despagubirile pentru distrugerile cauzate de animalele salbatice, care sunt lasate in aer.

S-a aruncat pisica de-a lungul timpului, ba la mediu, ba in alta parte. Celelalte cerinte din acele 76 probabil vor continua, iar autoritatile statului vor trebui sa gaseasca deschiderea pentru a colabora, intr-un termen foarte scurt, pentru a salva siguranta nationala a Romaniei pe alimentar”, a concluzionat el.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat joi dimineata cu fermierii care protesteaza in strada de mai bine de o saptamana si care s-au considerat nereprezentati de asociatiile prezente la intalnirile organizate la minister in aceasta saptamana.

Florin Barbu a avut in aceasta saptamana o serie de intalniri cu mediul asociativ din agricultura si industrie alimentara in cadrul carora a venit cu solutii la problemele din aceste sectoare.

Desi au fost agreate mai multe masuri, fermierii care protesteaza in strada au anuntat ca nu vor inceta protestele si au venit cu o alta lista de revendicari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE