Seceta in Europa. Specialistii estimeaza o recolta slaba de grau

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Seceta din Europa ar putea duce la recolte mult mai mici decat asteptarile. Productia de grau va duce la reducerea aprovizionarii din partea celor mai mari producatori din Europa, noteaza Wall Street Journal.

Pesimista prognoza europeana si razboiul din Ucraina survin intr-un moment cand, potrivit unor analisti, recolta va fi mai mica decat de obicei in niste tari dependente de paine, precum India sau Australia.

O recolta slaba in UE ar putea spori presiunile asupra pietelor agricole. Majorarea preturilor a afectat deja multe tari in curs de dezvoltare care se bazeaza pe importuri. Strategie Grains, o firma de consultanta agricola, prevede acum o scadere de peste 5% a productiei din Franta, potrivit unui raport aparut joi. Raportul invoca seceta din Europa, care s-a inregistrat in luna mai.

Citeste si: AFIR publica preturile utilajelor agricole ce pot fi cumparate prin fonduri europene

Potrivit unei declaratii a Ministerului francez al agriculturii, Franta acopera aproximativ 18% din productia agricola europeana. Ea este cel de-al cincilea mare producator de grau din lume, dupa China, India, Rusia si Statele Unite. Franta se claseaza, totodata, pe locul al patrulea printre cei mai mari exportatori de grau, ceea ce face ca tara sa fie un pion important pe piata mondiala.

In afara secetei, furtuni recente au afectat recoltele la nivelul tarii, inclusiv recoltele de grau, de fructe si viile, dupa cum releva Federatia Nationala a Sindicatelor Franceze din tara. Potrivit datelor de la Strategie Grains, in acest an, UE ar urma sa produca cu 5% mai putin grau comparativ cu anul trecut. In perioada 2022 – 2023, regiunea ar urma sa produca cu 4% mai putin decat anul trecut din cauza vremii secetoase.

Joi, Strategie Grains declara urmatoarele: „In combinatie cu blestemul unor calduri insuportabile – mercurul termometrelor situandu-se cu mult peste media din acest anotimp – vremea a avut un efect negativ asupra tuturor recoltelor de cereale din Europa, tocmai in perioada de crestere”.

In acelasi timp, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul ONU nota in raportul de joi – unul dintre cele doua rapoarte ale sale la nivel mondial, care se refera la porumb, grau si alte cereale – ca, in 2022, productia mondiala de cereale ar urma sa ajunga la 2,78 miliarde de tone metrice, respectiv, cu 16 milioane de tone metrice mai putin decat in 2021. ONU a precizat ca, desi scaderea este relativ mica, ea este prima din ultimii patru ani.

O buna parte din acest fenomen se datoreaza previzibilei scaderi a productiei din Ucraina, urmare a razboiului. Agricultorii de acolo au spus ca invazia Rusiei si ocuparea unei bune parti fertile din teritoriul estic al tarii au blocat activitatea obisnuita a fermelor, cum ar fi semanatul intr-o perioada critica din primavara. Silozurile din tara raman pline din cauza blocarii cailor de export de la Marea Neagra.

In acelasi timp, India a blocat exportul de grau din cauza majorarii preturilor la nivel mondial. Exporturile de cereale din Rusia – care, potrivit unor analisti, ar fi urmat sa fie mai mari in acest an – sunt ingreunate din cauza sanctiunilor occidentale. Majoritatea produselor agricole nu figureaza pe vreo lista de sanctiuni din vreo tara, dar, pentru cerealele rusesti, transportul si plata devin acum mai complicate. Acest lucru este pe cale sa blocheze exporturile.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE