Programul “Legume in spatii protejate” se modifica. Schimbarile anuntate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a prezentat programele de sustinere a cultivarii legumelor in spatii protejate, care au suferit modificari fata de cele de anul trecut, datorita propunerilor venite de la fermieri.

“Am alocat un buget de 225 de milioane de lei pentru productia de legume in spatii protejate, aproximativ 45 de milioane de euro, si avem doua cicluri de productie.

In ciclul I se vor regasi doar tomatele, pentru ca perioada in care vizam punerea pe piata a productiei din spatii protejate este una extrem de importanta, tinand cont de importul tot mai mare de tomate in Romania, iar in ciclul II legumicultorii vor avea posibilitatea sa cultive tomate, dar si ardei gras si/sau ardei kapia, castraveti, fasole pastai, salata, spanac si ceapa verde.

Citeste si: SPA OLT, despre problemele noului program de sustinere a productiei de legume

Ce vreau sa mentionez aici: este foarte important pentru fermieri sa inteleaga ca noi vom veni in actul normativ finalizat cu denumirile stiintifice ale respectivelor legume, astfel incat sa nu existe situatii in care dumnealor sa fie indusi in eroare”, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa.

Potrivit sursei citate, cantitatile de legume stabilite pentru comercializare in vederea obtinerii sprijinului in draftul de HG au fost stabilite printr-o metodologie de calcul realizata de Statiunea de cercetare dezvoltare pentru legumicultura, rezultand astfel o cantitate de 5.600 kg de rosii/1.000 mp de solar sau spatiu protejat, cantitate care a fost ulterior redusa la 3.000 de kg/1000 mp.

“Propunerile venite din partea fermierilor vizau pe de o parte cantitatea prevazuta in draftul de HG, iar de cealalta parte perioada in care se comercializeaza legumele.

Am tinut cont de aceste aspecte, iar in noile prevederi avem la programul Tomata o suma de 4.000 de euro, 3.000 de euro pentru ciclul I de productie si 1.000 de euro pentru ciclul II, astfel incat orice legumicultor care va lua decizia sa cultive tomate in spatii protejate, atat ciclul I, cat si in ciclul II, sa poata incasa aceasta suma de 4.000 de euro.

Foarte important este faptul ca perioada de comercializare pe ciclul II este 15 octombrie – 9 decembrie, fata de 20 octombrie – 9 decembrie, forma initiala, iar la ciclul I ramane 1 martie – 10 iunie, insa cantitatea a fost redusa la 3.000 de kg/1000 mp, de la la 5.600 kg/ 1000 mp, tocmai pentru ca am tinut cont de propunerile fermierilor”, a explicat Chesnoiu.

Pentru celelalte tipuri de legume a fost stabilita, de asemenea, perioada de comercializare intre 15 octombrie – 9 decembrie, fata de 20 octombrie – 9 decembrie.

La castraveti a fost redusa si cantitatea de comercializare de la 5.600 kg, la 4.000 kg, iar la salata si ceapa verde, asa cum a fost propunerea legumicultorilor, acestea nu vor mai fi comercializate tinand cont de cantitate, ci de numarul de plante plate sau de bulbi.

Astfel, la salata se vor lua in calcul 15.000 de plante, fata de 1.440 kg initial, iar la ceapa verde – 100.000 de bulbi, in loc de 1.000 de kg.

In ceea ce priveste programul de sustinere a usturoiului, seful MADR a spus ca sprijinul va fi de 3.000 de euro/ha pentru fiecare beneficiar, iar perioada de comercializare, de la 1 iunie pana la 21 decembrie, fata de 1 iulie – 21 decembrie initial, cu o cantitate de 3 kg usturoi/10 mp, ceea ce inseamna de 3.000 kg/ha. Bugetul total alocat acestui program este de 22,2 milioane lei.

In ceea ce priveste mecanismul de implementare, ministrul Agriculturii a afirmat ca dupa adoptarea actului normativ se pot depune actele necesare la Directia Agricola Judeteana (DAJ) pentru inscrierea in program, apoi o echipa mixta de la DAJ si APIA va verifica suprafata cultivata.

“Aici venim cu o noua propunere, aceea de a identifica fiecare unitate de spatiu protejat care se inscrie in program prin identificarea prin coordonate geospatiale, astfel incat sa stim momentul finalizarii perioadei de inscriere, exact ce suprafete de spatii protejate avem inscrise in program, sa putem face o estimare a productiei si sa o inglobam cu celelalte masuri pe care le luam in sprijinul producatorilor si al consumatorilor.

Agentia Nationala Fitosanitara analizeaza continutul de reziduuri de pesticide pentru a ne asigura ca aceste produse sunt sigure, iar DAJ evalueaza productia de legume inainte de recoltare si, la final, sunt stabilite si virate sumele pentru fiecare beneficiar”, a explicat Chesnoiu.

Seful MADR a transmis ca vor fi luate si masuri complementare, urmand sa solicite autoritatilor publice locale sa le asigure fermierilor romani piete volante, astfel incat “relatia dintre producator si consumator sa fie cat mai scurta”.

“In perioada urmatoare o sa am o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Pietelor din Romania, sa ne asiguram ca fermierii romani au acces in pietele din orase si pot sa isi comercializeze marfa in conditii de siguranta si acces liber catre consumator”, a mai spus oficialul MADR.

Din datele prezentate la minister reiese ca in 2020 au fost importate 90.680 tone de tomate, 72.556 tone in perioada ianuarie – septembrie 2021, 19.774 tone de castraveti, 16.870 tone – in perioada ianuarie – septembrie 2021, 41.474 tone de ardei in 2020, 35.029 tone la 9 luni 2021, 6.376 tone de usturoi in 2020, 4.028 tone in primele 9 luni ale anului trecut si ceapa verde – 2.128 tone in 2020, respectiv 2.019 tone – in ianuarie – septembrie 2021.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE