Ministrul Chesnoiu, discutii despre abatorizare si sistemele de irigare

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a discutat cu ambasadorul Israelului despre sporirea colaborarii celor doua tari in domeniul sistemelor de irigare si despre acreditarea abatoarelor kosher, se arata intr-un comunicat MADR, remis Stiri Agricole.

Ministrul Adrian Chesnoiu a avut luni, 27 decembrie 2021, o intrevedere cu E.S. David Saranga, ambasadorul Statului Israel. Dialogul celor doi oficiali a fost centrat pe intensificarea colaborarii dintre Romania si Israel in domeniul irigatiilor si al combaterii desertificarii, sectoare in care Israel are o vasta experienta.

Citeste si: Ce este un canal de permacultura si cum te ajuta sa economisesti apa intr-o gradina

Ministrul Adrian Chesnoiu si-a exprimat deschiderea pentru o colaborare in acest domeniu intre specialistii din cele doua state, subliniind ca sunt necesare lucrari de modernizare atat la nivelul infrastructurii de imbunatatiri funciare existente, cat si pentru extinderea sistemului de irigatii pe noi suprafete agricole.

„Cresterea suprafetelor irigate, in paralel cu investitiile pentru combaterea desertificarii, reprezinta o prioritate a mandatului meu. Am alocat fondurile necesare, in bugetul pentru anul 2022, pentru accelerarea investitiilor in infrastructura de irigatii, precum si in sistemul antigrindina si de crestere a precipitatiilor, obiective esentiale pentru cresterea productiei agricole”, a afirmat ministrul Agriculturii.

David Saranga si-a manifestat disponibilitatea ca, in perioada urmatoare, sa aiba loc schimburi de experienta si bune practici la nivel de experti, prin organizarea unor seminarii on-line si vizite de lucru in Israel si in Romania.

Un alt subiect abordat in cadrul intrevederii a vizat simplificarea procedurii de acreditare a unor abatoare kosher, pentru a creste accesul pe piata din Israel a carnii si produselor agroalimentare provenite din fermele romanesti.

„Pentru mine este important sa reducem deficitul balantei comerciale cu produse agroalimentare. Romania produce mai multa materie prima decat consuma si consider ca este necesara o strategie clara pentru procesare, astfel incat sa exportam mai multe produse finite, de calitate, si mai putina materie prima”, a declarat Chesnoiu.

Digitalizarea in sectorul agricol, colaborarea in cercetarea agricola si atenuarea efectelor schimbarilor climatice asupra agriculturii si mediului rural au fost alte teme abordate in cadrul discutiilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE