Fonduri europene 2021: PNS ar putea fi trimis spre aprobare in martie, 2022

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2021 – prezent la INDAGRA 2021, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat ca Planul National Strategic (PNS) ar putea fi trimis spre aprobare Comisiei Europene, in luna martie a anului viitor.

Ministrul a aratat ca toate statele au cerut o amanare pentru a finaliza PNS.

Fonduri europene 2021: Romania poate atrage finantare de aproximativ 20 de miliarde de euro prin PNS

Ministrul Adrian Oros a declarat ca, pana in anul 2027, tara noastra va primi, prin Politica Agricola Comuna, 21,65 miliarde euro.

Din platile directe, in suma de 13,6 miliarde euro, 25% trebuie sa finanteze agricultura ecologica, prin asa-numitele ecoscheme. In prezent, la nivelul MADR, se lucreaza la definitivarea acestor ecoscheme, a mai aratat seful de la Agricultura.

Comisia a furnizat fiecarei tari UE recomandari specifice, insotite de o comunicare. Acestea isi propun sa sprijine elaborarea planurilor strategice nationale ale PAC, identificand domeniile-cheie asupra carora fiecare stat UE ar trebui sa se concentreze.

Pe baza unei analize a sectorului agricol si a zonelor rurale, recomandarile urmaresc sa asigure:

  • Atingerea celor noua obiective specifice PAC, provocarile de mediu, sociale si economice si un obiectiv transversal privind cunoasterea si inovarea.
  • Respectarea ambitiilor Green Deal si, mai precis, obiectivele strategiei De la ferma la consumator si Biodiversitate.

Citeste si: Impactul politicilor „green” in agricultura romaneasca. Alimente mai sanatoase, dar mai scumpe

Ministrul Oros: PNS va cuprinde si observatiile facute de fermieri, in urma consultarilor

Planul National Strategic pentru cheltuirea sumelor alocate tarii noastre prin Politica Agricola Comuna va cuprinde si observatiile facute de cele peste 100 de asociatii de fermieri care au participat la dezbaterile organizate de Ministerul Agriculturii, afirma seful MADR, in urma cu cateva luni.

“Am vazut ca unii europarlamentari nu inteleg cum se elaboreaza Politica Agricola Comuna, care sunt stadiile, care sunt termenele, au inceput sa spuna – si am inteles ca au sunat pe unii fermieri – ca nu stiu ce hartie nu a trimis ministrul la Bruxelles. Fermierii bineinteles ca stiu pentru ca tot acest Program National Strategic l-am elaborat impreuna, incepand de anul trecut, in Comitetul de Monitorizare, unde sunt peste 100 de asociatii de fermieri din toate domeniile. Am lucrat la analiza nevoilor, analiza swot, analize pe care le-am transmis la Bruxelles, analize pe care le-am facut publice si pe baza carora, practic, am alcatuit Programul de Tranzitie. Pentru ca Programul National Strategic – Politica Agricola Comuna – va incepe efectiv din 2023. Sunt doi ani de tranzitie”, a explicat ministrul Oros.

In perioada de tranzitie 2021-2022, fermierii pot accesa fonduri europene 2021 prin intermediul unor masuri de sprijin, acare cumuleaza un buget de 3,26 miliarde de euro.

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE