Subventiile pe suprafata ar putea sa dispara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) trebuie sa acorde maxima atentie modului in care va elabora Planul National Strategic (PNS). Felul in care vor fi cheltuite fondurile europene in urmatorul exercitiu financiar va influenta decisiv viitorul fermierilor romani, in conditiile in care subventiile pe suprafata ar putea sa dispara.

In doua mari tari europene, Franta si Germania, urmeaza alegeri decisive. In Germania au loc alegeri federale pe 26 septembrie. Partidele aflate in cursa au diferite viziuni cu privire la felul in care va arata viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC).

Actualul ministru german al agriculturii, Julia Klöckner, face parte din partidul cancelarului Angela Merkel. Julia Klöckner a adoptat o poziție relativ conservatoare în cadrul Consiliului UE în ceea ce privește PAC și deschiderea către noi tehnici genomice.

Ecologistii vor Agricultura

Cu toate acestea, dupa alegeri, o mare parte din acest lucru s-ar putea schimba, in functie de partidul care va ocupa primul loc si cine va primi Ministerul Agricol intr-o posibila coalitie. Potrivit sondajelor, se pare ca se contureaza o coalitie condusa de social-democrati (SPD), din care sa faca parte si ecologistii si liberalii. Ecologistii isi doresc conducerea Ministerului german al Agriculturii in noul cabinet.

Iata de ce alegerile din Germania sunt importante pentru fermierii romani. Ecologistii vor ca subventiile pe suprafata sa dispara. O alta propunere este ca subventiile pe suprafata sa fie conditionate de o serie de prevederi.

In timp ce reforma PAC 2023-2027 este aproape gata, o victorie a ecologistilor in alegerile din 26 septembrie, care sunt considerați probabil să încerce pentru ministerul agriculturii, ar putea zdruncina următoarea reformă a PAC.

Platile directe sa dispara

Ecologistii vor sa dispara platile directe PAC si sa le inlocuiasca cu o „prima pentru bunuri publice” care remunereaza serviciile de interes public, conform programului lor de partid.

In mod similar, social-democratii germani vor, de asemenea, sa se indeparteze de platile directe pe zone.

Un purtator de cuvant al social-democratilor a mai spus ca transferul fondurilor PAC de la primul pilon (al platilor directe) la al doilea pilon, orientat spre promovarea dezvoltarii rurale si protectia mediului, a fost esential pentru finantarea masurilor climatice.

Ecologistii doresc, de asemenea, sa reduca emisiile de carbon din agricultura „cat mai mult posibil”. O solutie in acest sens ar fi minimizarea utilizarii ingrasamintelor si reducerea numarului de animale, potrivit unui oficial citat de EURACTIV.

Schimbari climatice

La randul lor, liberalii pun accentul pe adaptarea la schimbarile climatice. Ei propun ca fermierii sa fie sprijiniti pentru a se pregati ca sa faca fata secetelor sau altor fenomene meteo extreme. In acest fel, fermierii ar putea obtine independenta fata de programele de urgenta finantate de stat.

Partidul actualului cancelar, Angela Merkel, sustine ca a productia agricola nu poate fi complet neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon . Mai mult, un purtator de cuvant a spus ca rolul special al sectorului in asigurarea securitatii alimentare ar trebui luat in considerare atunci cand se vorbeste despre reducerea emisiilor.

Pentru a face agricultura mai prietenoasa cu mediul, marile partide germane considera si ca noile tehnici genomice (NTG) sunt o oportunitate care ar trebui valorificata. Prin urmare, ele solicita o refacere a cadrului legal al UE privind OMG-urile pentru a usura restrictiile de utilizare a anumitor NTG. In prezent, Comisia Europeana are in vedere prezentarea de noi propuneri legislative care ar viza NTG-urile selectate si, de asemenea, a sustinut utilizarea NGT-urilor intr-un document de strategie lansat recent.

Eliminarea accelerata a pesticidelor in UE

La randul sau, presedintele Emmanuel Macron a anuntat ca Franta va face presiuni pentru „o eliminare accelerata a pesticidelor” la nivelul UE atunci cand va prelua presedinția rotativa a Consiliului UE in ianuarie 2022. Declaratia a fost facuta in timpul ceremoniei de deschidere a Congresului Mondial pentru Conservare, care a avut loc la Marsilia la inceputul lui septembrie 2021.

Macron a facut declaratii puternice cu privire la protectia biodiversitatii, solicitand o eliminare treptata a pesticidelor. La nivel national, presedintele si-a luat angajamentul de a elimina treptat pesticidele si defrisarile.

In 2022 vor avea loc atat alegeri prezidentiale, cat si parlamentare in Franta.

Cele doua tari, Germania si Franta, sunt liderii economici ai Uniunii Europene. De asemenea, sunt cei mai mari contributori la bugetul european, din care se platesc subventiile pe suprafata si catre fermierii romani. De aceea, pozitiile Parisului si a Berlinului cu privire la faptul ca subventiile pe suprafata ar putea sa dispara sunt foarte importante.

Cu ajutorul PNS, Romania ar putea sa reduca dependenta de subventiile pe suprafata. Ramane de vazut cum va arata acest document in forma finala si cat de mult va reusi MADR sa raspunda nevoilor reale ale fermierilor romani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE