De ce intarzie definitivarea PNS si care sunt alocarile financiare pentru agricultura

Facebook
Twitter

Regulamentele pentru definitivarea PNS, programul prin care agricultura romaneasca va beneficia de peste 1,5 miliarde de euro, sunt asteptate, cel mai devreme, pe 10 decembrie 2021, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros.

„Pentru ca paradigma Politicii Agricole Comune s-a schimbat radical cu aceasta strategie Green Deal si cu cele doua strategii subsecvente ‘Farm to Fork si Biodiversitate’, pentru ca s-a dorit o reforma majora, cel putin din perspectiva eligibilitatii.

Anume – se trece de la conformitatea platilor la performanta utilizarii fondurilor, din cauza crizei Covid, s-au intarziat foarte mult negocierile pe regulamente la nivelul institutiilor europene. (…)

Din Parlamentul European au venit foarte multe lucruri legate de ambitiile de mediu si clima.

De aceea, negocierile au fost foarte dure si au intarziat.

Inseamna ca regulamentele de baza, pe baza carora se scriu regulamentele secundare, pe baza carora definitivam noi Programul National Strategic, sunt asteptate cel mai devreme in 10 decembrie 2021.

Asta este promisiunea. Asta inseamna ca, in paralel, statele membre elaboreaza Programul National Strategic, comisia dezvolta aplicatia IT in care trebuie elaborat si apoi transmit Programul National Strategic, iar noi, aici, in toata luna noiembrie, impreuna cu mediul asociativ, lucram la consultari”, a mentionat Adrian Oros, la o conferinta de presa.

Ministrul Agriculturii a subliniat ca „sunt 12 grupuri de lucru, 160 de entitati, de asociatii care participa – si sunt programate 17 intalniri cu aceste grupuri de lucru”.

Citeste si: Bani de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice

„Toate acele 160 de entitati care intra in grupurile de lucru au fost stabilite la inceputul anului trecut si erau acele entitati care au dorit”, a mai spus Adrian Oros.

Acesta a subliniat ca noua Politica Agricola Comuna va avea la dispozitie in urmatorii sapte ani 365 de miliarde euro, „un buget diminuat fata de perioada 2014-2020 din trei motive: Brexitul, o contributie diminuata si doua alocari mai importante: pentru aparare si pentru coeziune sociala”.

PNS – bugetul alocat prin PAC, micsorat pentru toate statele

„Ca atare, bugetul alocat Politicii Agricole Comune a fost diminuat pentru toate statele.

Romania are pentru aceasta perioada 2021- 2027 suma de 21,65 miliarde euro cu urmatoarea componenta: Pilonul I – 13,6 miliarde euro, pentru masurile de piata – 363 milioane de euro, pentru dezvoltare rurala Pilonul II – 6,9 miliarde euro, la care s-a adaugat aceasta facilitate Next Generation in valoare de 700 milioane euro pentru ca in aceasta jumatate finala a anului 2021 am lansat deja programe si masuri de 3,2 miliarde euro, restul de 3 miliarde fiind plati directe – pentru ceea ce discutam ca PNS 2023-2027 au mai ramas 15,9 miliarde euro.

Structura este urmatoarea: platile directe 9,98 miliarde euro, bugetul de interventii sectoriale – 0,26 miliarde euro, iar bugetul de dezvoltare rurala – 5,6 miliarde euro”, a adaugat ministrul Agriculturii.

In ceea ce priveste alocarile care au fost simulate tinand cont de regulamente, Oros a precizat ca plata de baza este de 4,7 miliarde euro (Pilonul I), eco-schemele, care inseamna 25% si sunt tot din partea de baza – 2,4 miliarde euro, plata redistributiva in varianta 10%, 998 milioane euro, platile cuplate care se acorda pentru domeniile aflate in dificultate – maximum 15% atat in sectorul vegetal, cat si in sectorul animal si plati pentru tinerii fermieri.

Seful de la Agricultura a amintit si de „interventii sectoriale pentru sectorul vitivinicol si pentru sectorul apicol”.

Totodata, Adrian Oros a subliniat ca, pentru Pilonul II, 35% se duc catre masurile de mediu, clima, respectiv bunastarea animalelor, iar la programul Leader ajung 10% (minim era 5%).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE