septembrie 26, 2022

prognoza agrometeo

ANM: raciri ale vremii pe final de octombrie. Care sunt sansele de precipitatii?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In ultimele zile din luna octombrie, vremea va fi mai rece decat normalul perioadei, insa temperaturile vor fi mai ridicate dupa 1 noiembrie, cand vor aparea si precipitatii.

Sanse mari de ploi abundente vor fi si dupa 4 noiembrie, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 25 octombrie – 4 noiembrie.

In Banat, in intervalul 25 – 28 octombrie, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, cu o medie a maximelor in jurul a 14 grade si a minimelor de 2 – 3 grade.

Ulterior, vremea se va incalzi treptat, urmand sa devina calda in intervalul 1 – 4 noiembrie, cand se vor atinge, in medie, temperaturi maxime de 19 – 20 de grade si minime de 8 – 10 grade.

Racirea estimata pentru a doua parte a celei de-a doua saptamani va conduce pe 7 noiembrie la o medie a maximelor termice de 12 grade si a minimelor de 4 grade, valori normale pentru inceputul lunii noiembrie in aceasta regiune.

In prima saptamana vremea va fi predominant frumoasa, iar in cea de-a doua se estimeaza zilnic ploi, local moderate cantitativ in intervalul 4 – 6 noiembrie.

In regiunea Crisanei, intre 25 si 29 octombrie, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, cu o medie a maximelor in jurul a 14 grade si a minimelor de 1 – 2 grade, dupa care vremea se va incalzi treptat, urmand sa devina calda in intervalul 1 – 3 noiembrie, cand se vor atinge, in medie, temperaturi maxime de 18 – 19 grade si minime de 7 – 9 grade.

Racirea estimata pentru a doua parte a celei de-a doua saptamani va conduce, pe data de 7 noiembrie, la o medie a maximelor termice de 11 grade si a minimelor de 4 grade, valori normale pentru inceputul lunii noiembrie in aceasta regiune.

In prima saptamana vremea va fi predominant frumoasa, iar in cea de-a doua se estimeaza zilnic ploi, care pot fi moderate cantitativ in intervalul 2 – 5 noiembrie.

In Transilvania, vremea rece se va mentine pana pe 30 octombrie, fiind caracterizata de temperaturi maxime, in medie de 11 – 14 grade, precum si de minime a caror medie se va situa usor sub pragul de inghet.

Vremea se va incalzi, apoi, devenind calda pentru aceasta perioada in intervalul 1 – 4 noiembrie, cu o medie a maximelor termice de 17 – 18 grade si a minimelor de 5 – 7 grade.

Incepand din 5 noiembrie, procesul de racire va determina la sfarsitul celei de-a doua saptamani, in medie, temperaturi maxime de 10 – 11 grade si minime de 2 – 3 grade, valori apropiate de cele normale in aceasta regiune in prima decada a lunii noiembrie.

In prima saptamana vremea va fi predominant frumoasa, iar in cea de-a doua probabilitatea pentru ploi in general slabe va fi mai ridicata in intervalul 4 – 7 noiembrie.

Citeste si: Fabricile de ingrasaminte din Europa ar putea sa dispara pentru totdeauna

Vreme rece, pana pe 30 octombrie in Maramures

In Maramures, vremea usor mai rece decat in mod obisnuit mai ales noaptea se va mentine pana pe data de 30 octombrie, fiind caracterizata de temperaturi maxime, in medie, de 13 – 15 grade, respectiv de minime a caror medie se va situa intre 0 si 2 grade.

Apoi, vremea se va incalzi, devenind calda pentru aceasta perioada, in intervalul 1 – 4 noiembrie, cu o medie a maximelor termice de 16 – 18 grade si a minimelor de 6 – 8 grade.

Incepand din 5 noiembrie, procesul de racire va determina la sfarsitul celei de-a doua saptamani, in medie, temperaturi maxime de 10 – 11 grade si minime de 3 – 4 grade, valori apropiate de cele normale in aceasta regiune in prima decada a lunii noiembrie.

In cursul acestei saptamani vremea va fi predominant frumoasa, dar in cea de-a doua probabilitatea pentru ploi in general slabe va fi mai ridicata, mai ales in intervalul 2 – 6 noiembrie.

Minime de 4 grade si precipitatii in Moldova

In Moldova, vremea mai rece decat in mod obisnuit mai ales noaptea se va mentine pana pe 30 octombrie, fiind caracterizata de temperaturi maxime, in medie de 11 – 14 grade si de minime a caror medie se va situa intre 1 si 3 grade.

Dupa acest interval vremea se va incalzi, devenind calda pentru aceasta perioada, in intervalul 1 – 4 noiembrie, cu o medie a maximelor termice de 16 – 18 grade si a minimelor de 6 – 9 grade.

Incepand cu data de 5 noiembrie, procesul de racire va determina la sfarsitul celei de-a doua saptamani, in medie, temperaturi maxime de 11 – 12 grade si minime de 4 – 5 grade, valori apropiate de cele normale in aceasta regiune in prima decada a lunii noiembrie.

Regimul pluviometric se va mentine deficitar chiar si in cea de-a doua saptamana, cand probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai ridicata doar in intervalul 4 – 7 noiembrie.

In Dobrogea, in primele cinci zile ale primei saptamani, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale la nivelul acestei regiuni, respectiv media maximelor va fi de 11 – 14 grade si cea a minimelor de 5 – 7 grade.

Vremea va deveni usor mai calda decat in mod obisnuit in intervalul 1 – 5 noiembrie, cand sunt estimate maxime de 15 – 17 grade si minime de 9 – 11 grade.

Ulterior, se va produce o racire, astfel incat pe 7 noiembrie, in medie vor fi temperaturile maxime de 13 – 14 grade si minime de 7 – 8 grade, valori apropiate de normele climatologice ale inceputului lunii noiembrie.

Regimul pluviometric se va mentine deficitar pe parcursul celor doua saptamani, iar probabilitatea pentru ploi slabe va fi ceva mai ridicata doar in intervalul 4 – 7 noiembrie.

Muntenia, sanse de precipitatii dupa 4 noiembrie

In Muntenia, vremea mai rece decat in mod obisnuit mai ales noaptea se va mentine pana pe 30 octombrie, fiind caracterizata de temperaturi maxime, in medie de 12 – 14 grade si de minime a caror medie se va situa intre 1 si 3 grade.

In intervalul 1 – 4 noiembrie, vremea va deveni calda raportat la normele climatologice ale acestei regiuni, cu o medie a maximelor termice de 17 – 19 grade si a minimelor de 7 – 9 grade.

Incepand din 5 noiembrie, procesul de racire va determina la sfarsitul celei de-a doua saptamani, in medie, temperaturi maxime de 13 – 14 grade si minime de 5 – 6 grade, valori apropiate de cele normale in prima decada a lunii noiembrie.

Probabilitatea pentru ploi slabe la nivel local va fi mai ridicata doar in intervalul 4 – 7 noiembrie, iar in restul zilelor celor doua saptamani vor fi doar cu totul izolat burnite.

In Oltenia, in intervalul 25 – 30 octombrie, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, cu o medie a maximelor de 12 – 14 grade si a minimelor de 2 – 4 grade.

Vremea se va incalzi apoi treptat, urmand sa devina usor mai calda calda decat in mod obisnuit in intervalul 2 – 4 noiembrie, cand se vor atinge, in medie, temperaturi maxime de 17 – 18 grade si minime de 7 – 9 grade.

Racirea estimata pentru a doua parte a celei de-a doua saptamani va conduce, pe 7 noiembrie, la o medie a maximelor termice de 12 – 13 grade si a minimelor de 4 – 5 grade, valori normale pentru inceputul lunii noiembrie in aceasta regiune.

In prima saptamana numai cu totul izolat si trecator va ploua slab, iar in cea de-a doua probabilitatea pentru ploi slabe va fi ceva mai ridicata in intervalul 3 – 7 noiembrie.

La munte, dupa perioada 25 – 29 octombrie, in care temperaturile maxime vor fi, in medie, de 6 – 8 grade, vremea se va incalzi usor, iar media temperaturilor maxime pentru intreaga zona montana va atinge 10 – 11 grade, in intervalul 30 octombrie – 2 noiembrie.

Mai tarziu se estimeaza o scadere treptata a valorilor termice diurne, astfel incat pe data de 7 noiembrie media maximelor va ajunge la 4 – 5 grade. Media temperaturilor minime va fi usor negativa, intre -3 grade si -1 grad, in intervalul 25 – 28 octombrie si pe 7 noiembrie, iar in celelalte nopti ale celor doua saptamani va avea valori de 1 – 4 grade.

In prima saptamana vremea va fi predominant frumoasa, dar in cea de-a doua se estimeaza zilnic precipitatii mai ales ploi, local moderate cantitativ in intervalul 4 – 7 noiembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE