Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, participa astazi la Summit-ul ministrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mari, desfasurat in Cracovia, Polonia.
Asigurarea productiei de proteine furajere in regiunea celor Trei Mari – Adriatica, Baltica si Neagra – constituie principalul subiect de pe agenda Summit-ul ministrilor agriculturii de la Cracovia.
In ultimii ani, Uniunea Europeana a intreprins mai multe initiative pentru a cauta alternative la importurile de faina de soia.
Necesitatea de a reconstrui piata plantelor proteice a fost anuntata de Comisia Europeana in mai multe documente oficiale.
In acest context, este importanta si discutia despre cooperarea stiintifica si universitara, precum si schimbul de experienta intre tarile celor Trei Mari.
Un alt subiect al intalnirii de la Cracovia il reprezinta discutia cu privire la impactul Politicii Agricole Comune asupra transformarii agriculturii si a zonelor rurale din regiunea celor Trei Mari catre o economie verde si digitala.
Agenda reuniunii mai contine si aspecte ce vizeaza provocarile legate de cercetarea si inovarea sistemelor alimentare.
Citeste si: AAC cere stoparea programului Farm to Fork, care interzice folosirea pesticidelor
La Summit-ul ministrilor agriculturii de la Cracovia si-au anuntat participarea Janusz Wojciechowski – Comisarul european pentru agricultura si presedintele Republicii Polonia, dl Andrzej Duda.
In prezenta caruia se va adopta Declaratia comuna a ministrilor agriculturii din tarile din regiunea celor trei mari – Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia cu privire la posibilitatea asigurarii productiei de proteine furajere in regiunea celor trei mari.
MADR apreciaza favorabil proiectul de declaratie in vederea semnarii.
INFORMATII SUPLIMENTARE
Initiativa celor Trei Mari (I3M) este o platforma politica flexibila si informala, la nivel prezidential.
Aceasta reuneste cele 12 state membre ale UE aflate intre marile Adriatica, Baltica si Neagra (Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia).
Initiativa are ca obiectiv cresterea convergentei si a coeziunii.
In paralel, aceasta isi propune si reducerea decalajului de dezvoltare economica intre diferite zone si state membre ale UE, prin cresterea interconectivitatii in regiune, in domeniile energiei, transporturilor si celui digital.
Pana in prezent, au avut loc cinci Summit-uri ale Initiativei celor trei Mari.
La Dubrovnik in 2016, la Varsovia in 2017, la Bucuresti in 2018, la Ljubljana in 2019 si la Tallinn (format online) in 2020. Bulgaria este tara gazda I3M in acest an si va organiza evenimentele I3M la nivel inalt.
Romania s-a angajat, la Summit-ul Initiativei celor Trei Mari de la Varsovia (6 iulie 2017), sa gazduiasca cel de-al treilea Summit al I3M si prima editie a Forumului de Afaceri al acestui format de cooperare.
Summit-ul celor Trei Mari organizat de Romania (17-18 septembrie 2018) a avut drept obiectiv obtinerea de progrese privind interconectivitatea in domeniile transporturilor, energiei si digitalizarii.
Unul din principalele rezultate ale Summit-ului a fost andosarea unei liste de proiecte prioritare de interconectare la nivel regional.