Ministrul Agriculturii, despre Politica Agricola Comuna: un program de 20 de miliarde de euro nu se trateaza cu o simpla schita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre Politica Agricola Comuna si a precizat ca un program de asemenea anvergura nu poate fi gestionat cu o simpla schita, ci ca este nevoie de o analiza fundamentala care sa conduca la o buna directionare a sprijinului financiar.

„Cand am ajuns la Ministerul Agriculturii, nu am gasit niciun document care sa dovedeasca existenta macar a unei ‘schite’, cum spuneti dvs., a Programului National Strategic. Un program de 20 de miliarde de euro nu se trateaza cu o simpla schita, este vorba despre o analiza fundamentata care sa conduca la o buna directionare a sprijinului PAC in Romania pe urmatorii sapte ani. Am finalizat de trei luni o asemenea analiza extrem de complexa asupra situatiei curente din agricultura romaneasca pentru aria acoperita de acest program si l-am lansat in consultare publica. Cei care sunt interesati de adevar, printr-un simplu search pe Google o pot gasi publicata, dar pentru asta trebuie sa fie interesati in mod real si pentru asta trebuie sa stie cu siguranta ce inseamna o analiza SWOT. Desi nu exista inca un document definitiv la nivel european, chiar daca fosta guvernare si-a fixat acest obiectiv neatins, Guvernul Orban – si in speta conducerea actuala a MADR – a recuperat timpul pierdut de PSD si a trecut la actiune pentru elaborarea PNS”, a spus Adrian Oros.

Oros: Analiza a fost transmisa la Directia Generala pentru Agricultura

El a mai adaugat ca a trimis deja spre consultare analiza, catre Directia Generala pentru Agricultura (DG AGRI), inca de la inceputul lunii martie intrucat, pentru elaborarea Programului National Strategic, este necesara o consultare cu Comisia Europeana.

„Vreau mentionez ca un program de asemenea anvergura nu este o ‘schita’ simplista, ci implica demersuri complexe pentru fiecare etapa in parte. In acest PNS, trebuie sa implementam prioritatile agriculturii romanesti pentru urmatorii sapte ani: consolidarea mediului asociativ si asocierea producatorilor mici pentru a deveni competitivi, sustinerea capacitatilor de depozitare si procesare, sustinerea zonelor cu constrangeri naturale, consolidarea fermelor familiale, o strategie de gestionare a apei, invatamantul agricol si tehnic si profesional dual, promovarea reala a produselor agroalimentare romanesti. Nu este o schita prin care se incurajeaza doar exportatorii de subventii si care sa favorizeze samsarii si vanatorii de subventii! Este un program complex si responsabil prin care banii dedicati agriculturii trebuie sa ajunga la taranii si fermierii autentici, la cei care lucrau pamantul si cresteau animale si cand nu erau subventii, la cei care o sa lucreze pamantul si vor creste animale si dupa ce nu vor mai fii subventii”, a adaugat ministrul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE