Adrian Oros, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat in 20 iulie 2020, la Bruxelles, la prima reuniune in cadrul Consiliului AgriFish desfasurata in timpul presedintiei germane. Aceasta este totodata prima reuniune cu prezenta fizica de la inceputul pandemiei de COVID-19.
Ministrii agriculturii si pescuitului din UE vor desfasura un schimb de opinii cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC). Discutia va viza, in special, regulamentul privind planurile strategice PAC si arhitectura verde.
Una dintre temele aflate pe ordinea de zi a Consiliului AgriFish vizeaza Strategia „De la ferma la consumator”, care a fost prezentata de Comisia Europeana anul acesta in data de 20 mai. Obiectivul strategiei este cresterea durabilitatii sistemelor alimentare din Europa. Reamintim ca la 8 iunie, ministrii au desfasurat un prim schimb de opinii referitor la propunerea Comisiei, in combinatie cu propunerea privind o strategie a UE in domeniul biodiversitatii. Ambele fac parte din initiativa Comisiei intitulata „Pactul verde european”.
Referindu-se la abordarea propusa de Comisie pentru punerea in aplicare a Strategiei „De la ferma la consumator” („F2F”), ministrul Adrian Oros a afirmat in cadrul interventiei sale ca solutiile trebuie sa fie pe masura ambitiilor, atat din perspectiva bugetului, cat si a cerintelor pentru transformarea durabila a modului de productie agro-alimentara a UE.
”Strategia „F2F” propune obiective care vor avea impact benefic asupra mediului si climei, prin stimularea aplicarii unor practici agricole durabile, dar vor afecta competitivitatea fermierilor europeni. Apreciem initiativa Comisiei de a sprijini statele membre cu recomandari care sa faciliteze transpunerea obiectivelor celor 2 Strategii, dar acestea trebuie sa ramana doar recomandari, sa nu conditioneze aprobarea Planului Strategic si sa tina cont de specificitatea fiecarui stat membru”, a subliniat ministrul Oros.
In opinia sa, atingerea obiectivelor F2F constituie o mare provocare si ar putea conduce la ineficienta acestei strategii deoarece:
➢ cerintele sunt foarte ambitioase, iar fondurile nu sunt corelate cu acestea. Prin urmare, exista riscul ca fermierii sa nu fie interesati de accesarea masurilor.
➢ reducerea utilizarii inputurilor chimice va conduce la reducerea productivitatii si, implicit, a veniturilor fermierilor, deci trebuie identificate solutii care sa evite punerea in pericol a sigurantei alimentare si falimentul fermelor europene, care ar duce la importul de produse care nu respecta standardele UE.
In discursul sau, Adrian Oros a declarat ca Romania considera ca prioritatile si masurile sunt adecvate pentru a atinge obiectivele strategiei. Asigurarea unui sistem alimentar durabil reprezinta o oportunitate intrucat incurajeaza lanturile de aprovizionare mai scurte, ofera posibilitatea consumatorilor de a alege diete mai sanatoase si sustenabile. Realizarea obiectivelor strategiei nu trebuie sa compromita in nici un fel securitatea si siguranta alimentara.
”PAC are ca obiectiv si garantarea unui venit decent care va permite fermierilor sa reziste la crize de orice natura. Dar fermierii europeni se confrunta deja cu o serie de probleme privind: importurile ieftine care nu respecta standardele UE, lipsa fortei de munca, diferente de sprijin comunitar intre statele membre, diferente de capitalizare a fermelor etc. In acest sens trebuie continuata convergenta externa a platilor directe.
Platile catre fermieri trebuie sa acopere eforturile lor pentru: livrarea bunurilor publice, implementarea obiectivelor noilor strategii, reducerea discrepantelor de venit fata de alte sectoare si mai ales pentru livrarea de produse la preturi accesibile tuturor consumatorilor. Nu in ultimul rand, trebuie stimulata consolidarea cooperarii dintre producatorii primari pentru a-si sustine pozitia in cadrul lantului alimentar”, a afirmat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Comisia a sustinut in cadrul Consiliului AgriFish o prezentare cu privire la situatia actuala a pietei agricole, ce a fost urmata de un schimb de opinii. In plus, presedintia germana si-a prezentat programul de lucru in domeniul agriculturii si pescuitului pe durata mandatului sau.