Legea pentru despabugirea fermierilor afectati de seceta, declarata neconstitutionala. Ministrul Oros sustine ca agricultorii vor primi oricum sprijinul

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii anunta ca producatorii agricoli ale caror culturi infiintate in toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologica manifestata in anul agricol 2019-2020 vor beneficia de despagubiri si ca declararea ca neconstitutionala a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile, adoptata de Parlamentul Romaniei, nu va influenta acest proces.

Proiectul de Ordonanta de urgenta elaborat de MADR cuprinde dispozitii referitoare la instituirea unei scheme de ajutor de stat conform reglementarilor in vigoare. Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat este de 1.088.409,00 mii lei si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate cu aceasta destinatie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2020, prin rectificare bugetara. Proiectul de act normativ a fost notificat la Comisia Europeana, iar in prezent parcurge etapele de avizare interministeriala.

Dupa expirarea termenului de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat si primirea Deciziei (CE) privind aprobarea acordarii ajutorului de stat, se efectueaza autorizarea la plata a  beneficiarilor si se poate constitui obligatia de plata a acestui ajutor de  stat. Plata se va realiza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura.

Ca urmare a declararii neconstitutionale a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile, adoptata de Parlamentul Romaniei, s-au vehiculat in spatiul public informatii potrivit carora nu mai exista cadrul legal pentru acordarea de despagubiri.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale aduce la cunostinta fermierilor ca aceste informatii vehiculate in spatiul public sunt false si, totodata, informeaza asupra faptului ca a initiat toate demersurile legale necesare pentru ca fermierii afectati de seceta sa primeasca despagubiri care vor compensa pierderile suferite pentru ca acestia sa dispuna de resursele financiare pentru finantarea lucrarilor agricole viitoare.

Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile, initiata de Parlamentul Romaniei, constituie un demers independent de actiunile intreprinse de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si nu influenteaza sub nici o forma acordarea de despagubiri fermierilor ale caror culturi infiintate in toamna anului 2019 au fost afectate de seceta.

Reamintim ca in ziua de 14 iulie 2020, Plenul Curtii Constitutionale, in cadrul controlului anterior promulgarii, a luat in dezbatere Obiectia de neconstitutionalitate a Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile, obiectie formulata de Guvernul Romaniei. In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despagubiri producatorilor agricoli afectati de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstitutionala, in ansamblul sau si nu poate fi pusa in aplicare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE