septembrie 25, 2021

Ministrul Agriculturii: am alocat un sprijin de 65 de milioane de euro pentru sere si solarii. Ce se intampla cu programul „Tomata”?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatorii doi ani, legumicultorii vor avea la dispozitie suma de 65 de milioane de euro pentru a cultiva in solarii ceea ce piata le cere, nu ceea ce le spune ministrul, a declarat seful MADR, Adrian Oros.

„Vom veni inclusiv pe aceasta perioada de tranzitie cu masuri prin care legumicultorii sa isi faca sere si solarii in care sa cultive ceea ce piata le cere, nu ceea ce le spune ministrul. Ei vor avea posibilitatea sa isi faca aceste sere sau solarii si sa faca in continuare legumicultura in spatii protejate. Pentru aceasta zona de sere si solarii, in urmatorii doi ani, am alocat 65 de milioane de euro. Vor fi investitii in exploatatii pomicole, pentru ca a fost o supra-contractare si doar 30% dintre cei care si-au depus dosare in aceasta perioada au reusit sa devina si beneficiari si alocam 180 de milioane de euro. Pe partea de procesare si marketing vor fi cam 150 de milioane de euro in perioada de tranzitie”, a spus Adrian Oros.

Seful de la agricultura  a vorbit si despre faptul ca, in Romania, exista multe zone in care se face legumicultura insa, cea de camp nu poate asigura necesarul de legume proaspete a unei tari pe intreaga perioada a anului, asa ca s-a decis acordarea unui sprijin pentru sustinerea productiei din sere si solarii. Potrivit oficialului, programul „Tomata” nu a fost unul de succes, intrucat importurile de rosii au crescut in toata aceasta perioada.

„A fost in derulare pana anul acesta programul Tomata, s-au alocat sume considerabile acestui program. Era o masura de sprijin, de minimis, din bani de la bugetul national, pentru a sprijini acest sector. Sigur ca orice masura de sprijin ea trebuie sa dureze 3-4 ani dupa care sprijinul respectiv trebuie sa se mute pe alta necesitate. Eu ma uit pe cifre, s-au alocat anul trecut 60 de milioane de euro, anul acesta 40 de milioane pentru tomata, in 2018 – 47 de milioane in 2017 – 24 de milioane de euro. Ma uit si pe datele INS, iar importurile au crescut. Programul Tomata, din nefericire, la nivel macro nu a avut efect. Cu siguranta, pentru cei care cultiva si au cultivat rosii in spatii protejate a fost un sprijin, dar a fost un sprijin de numai 3.000 de euro, nu mai vorbim ca foarte multe dosare au fost fraudate. Anul trecut doar intr-un judet la o reclamatie am gasit 417 dosare fictive”, a mai spus Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE