septembrie 25, 2021

Ministrul Oros, discutii despre cum vor fi alocate fondurile pentru agricultura romaneasca in urmatorii 7 ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Adrian Oros a participat in data de 7 iulie 2020 la intalnirea cu membrii Comitetului Consultativ Tematic in vederea analizei documentele programatice – PAC 2020 premergatoare elaborarii Planului National Strategic (PNS) 2021-2027.

Alaturi de ministru s-au aflat secretarii de stat Emil Dumitru si George Scarlat, directori si experti ai directiilor de specialitate din cadrul MADR si AFIR, precum si reprezentanti ai Ministerelor implicate.

Aceste consultari preliminare au vizat evaluarea obiectivelor specifice, fiind evidentiate principalele imbunatatiri ale analizei SWOT realizate in urma observatiilor primite din partea partenerilor sociali, precum si din partea Comisiei Europene.

Mentionam ca, in prezent, propunerea de Regulament se afla inca in proces de negociere in cadrul grupurilor de lucru la nivelul Consiliului Uniunii Europene, astfel ca se prognozeaza amanarea perioadei de implementare a Planului National Strategic (PNS), prevazuta initial pentru anul 2021, cu cel putin 1 an.

In cadrul intalnirii, ministrul a afirmat ca anul acesta este decisiv pentru elaborarea PNS, care trebuie sa beneficieze de o finantare consistenta si sa cuprinda prioritatile agriculturii romanesti pentru urmatorii sapte ani: consolidarea mediului asociativ si asocierea producatorilor mici pentru a deveni competitivi, sustinerea capacitatilor de depozitare si procesare, sustinerea zonelor cu constrangeri naturale, consolidarea fermelor de familie, promovarea dezvoltarii si a gestionarii eficiente a resurselor naturale, sprijinirea reala a produselor agroalimentare romanesti, abordarea problematicilor de mediu, in special in contextul in care 40% din alocarea PAC aferenta celor doi piloni cu un minimum de 30% din pilonul II va fi destinata interventiilor de mediu si clima.

Pe parcursul consultarilor, toate domeniile vor fi analizate in cadrul subgrupurilor de lucru, fiecare actor implicat putand exprima puncte de vedere, astfel incat PNS sa aiba o abordare impartiala, care sa tina cont de realitatile socio-economice ale spatiului rural, dar si de constrangerile exprimate in cadrul regulamentelor europene.

Avand in vedere nevoile diverse si complexe ale agriculturii romanesti si ale satului romanesc se va incerca o abordare a acestora intr-o maniera cat mai cuprinzatoare si coerenta.

Ministrul a declarat ca analiza SWOT este o radiografie pe baza datelor statistice prelucrate si i-a indemnat pe participanti sa transmita propuneri si sugestii pe fiecare obiectiv specific.

Cei prezenti si-au exprimat aprecierea fata de efortul depus de catre Minister in elaborarea analizei SWOT a PNS 2021-2027 si au salutat integrarea propunerilor primite din partea mediului asociativ.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE