septembrie 22, 2021

Se reiau discutiile despre finantarea pentru viitoarea politica agricola. Ce sector agricol are prioritate in obtinerea de fonduri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Adrian Oros a participat miercuri, 15 iulie 2020, la a treia consultare online cu entitatile publice si private implicate in elaborarea Planului National Strategic (PNS), in cadrul Grupului de Lucru – „Interventii in domeniul agricol – finantate din Pilonul II PAC (masuri de investitii si alte interventii in domeniul agricol)”, avand ca tema versiunea 2 a analizei SWOT – Obiectiv Specific 3. “Imbunatatirea pozitiei fermierilor in lantul valoric”.

La eveniment au participat si Emil Dumitru, secretar de stat in cadrul MADR, Daniela Rebega, director general adjunct AMPNDR, reprezentanti ai unor organizatii importante din zona dezvoltarii rurale si agriculturii,  ai mediului asociativ, precum si directori si experti din cadrul MADR.

Ministrul Adrian Oros a accentuat importanta imbunatatirii gradului de pregatire profesionala a fortei de munca din agricultura, precizand ca autoritatile, impreuna cu mediul asociativ si institutiile de invatamant, trebuie sa creeze forme de pregatire continua, de specializari si instruiri pentru a-i ajuta pe fermieri sa dobandeasca competente in vederea cresterii eficientei exploatatiilor.

Secretarul de stat a enumerat posibilele categorii de interventie pe pilonul II, mentionand suplimentarea alocarilor care ar putea reveni Romaniei pe programarea 2021-2027, inclusiv prin Planul de Redresare Economica, “Next Generation”. In plus, Emil Dumitru a subliniat importanta asocierii si rolul major pe care il au asociatiile profesionale in ce priveste convingerea micilor fermieri de a se asocia.

Daniela Rebega a prezentat principalele modificari si actualizari operate in cadrul analizei SWOT, afirmand ca au fost luate in considerare toate comentariile bazate pe date statistice noi si amintind ca termenul pentru transmiterea observatiilor este 3 august 2020. Directorul general adjunct a mai adaugat ca urmatorii pasi ce trebuie parcursi sunt finalizarea Analizei nevoilor, document care de asemenea, va fi supus spre consultare pentru fiecare capitol in parte, precum si elaborarea Strategiei de interventie pentru ambii piloni.

Participantii si-au exprimat punctele de vedere cu privire la masurile de investitii  in domeniul agricol si au fost discutii bazate pe experienta actualului exercitiu financiar si pe lectiile invatate pe fiecare sector, pentru ca in viitor PNS sa reflecte nevoile mediului rural din Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE