Ministrul Adrian Oros a semnat declaratia comuna a ministrilor agriculturii din tarile din regiunea celor trei mari, cu privire la posibilitatea asigurarii productiei de proteine furajere prin cultivarea de plante proteice.
In cadrul declaratiei, statele semnatare recunosc problema deficitului de proteine furajere.
Acesta rezulta din nevoile sectorului zootehnic si dependenta Uniunii Europene de importurile de proteine vegetale pentru hrana animalelor din tari terte.
Deficitul, cauzat si de restrictiile rezultate, printre altele, din imposibilitatea utilizarii de proteine animale procesate in hrana animalelor.
Totodata, reprezentantii tarilor din regiunea celor trei mari apreciaza eforturile Uniunii Europene de a reduce dependenta de proteinele vegetale importate.
Ministrii agriculturii reuniti in Cracovia sunt de acord ca prin cresterea suprafetelor culturilor proteice se asigura o contributie importanta la realizarea obiectivelor Acordului Verde European si ale “Strategiei de la ferma la furculita”.
Citeste si: Bolile albinelor: monoculturile imbolnavesc micile insecte
Romania, printre cei mai mari producatori de plante proteice din Europa
Romania a fost cel mai mare exportator de plante proteice din Europa si statul cu cea mai mare crestere in perioada 2005-2015, indica un raport al Comisiei Europene, care este tot mai preocupata sa creasca importanta acestor plante la nivel european.
„Romania a raportat o crestere impresionanta in exportul net de plante proteice (COP). Daca performanta va fi mentinuta, Romania va ameninta pozitia Frantei, cel mai mare exportator net de plante proteice al Europei”, se arata in raport.
Potrivit sursei citate, in 2015 (ultimele date disponibile), tara noastra a exportat peste 12 milioane de tone de plante proteice, de 8,5 ori mai mult decat in urma cu zece ani.
Cele mai mari cresteri au fost catre statele din Africa de Nord si Orientul Mijlociu, dar s-a pastrat totusi un echilibru in ceea ce priveste cresterea exporturilor catre statele UE. Algeria, Arabia Saudita si Maroc au fost cei mai importanti importatori.
Spre comparatie, exporturile Frantei au totalizat 37,5 milioane de tone, fata de 32,6 milioane de tone in urma cu zece ani, iar ale Germaniei s-au cifrat la 16,9 milioane de tone, fata de 13,2 milioane de tone in 2005.