albine

Bolile albinelor: monoculturile imbolnavesc micile insecte

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Oamenii de stiinta cauta un tratament pentru bolile albinelor si au concluzionat ca monoculturile imbolnavesc albinele.

Cercetatorii au descoperit un alt mod in care tehnicile agricole moderne distrug populatiile de albine. In timp ce pesticidele au fost mult timp invinuite pentru declinul polenizatorilor, un studiu publicat de curand in Proceedings of the Royal Society B a constatat ca inflorirea in masa a speciilor de plante din monoculturi creste prevalenta populatiilor de albine infectate cu paraziti.

Monocultura implica cultivarea unui singur tip de cultura la un moment dat pe un anumit camp. Monocultura este o practica agricola obisnuita, in special in SUA. Acolo, aproximativ 440 de milioane de acri sunt cultivati pentru monocultura.

Dar una dintre consecintele monoculturii este ca plantele infloresc brusc in masa. Acest lucru poate avea efecte negative asupra albinelor, potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea din Oregon.

Bolile albinelor: aglomeratia sporeste parazitii

Astfel, oamenii de stiinta au studiat 1.509 albine in campurile de floarea-soarelui si in habitate care de tip monocultura in Valea Centrala a Californiei. Ei au constatat ca inflorirea monoculturilor pentru o perioada scurta de timp intr-un spatiu mare poate agrega specii de polenizatori.

Adunarea unui numar atat de mare de insecte pe aceeasi suprafata are ca rezultat cresterea numarului de albine infectate cu paraziti, pe masura ce insectele vin in contact una cu celalalta.

In timp ce in multe privinte modificarea peisajelor este necesara pentru a hrani o populatie in crestere, cercetatorii  de la Universitatea din Oregon Cohen au descris culturile cu inflorire in masa drept „clantele de la usile care inchid lumea albinelor”. Aceasta, deoarece albinele trec din floare in floare pentru a colecta hrana in timpul muncii lor zilnice.

„Este exact acelasi lucru cu un om care atinge un clanta. Stim cu totii acest lucru, din cauza pandemiei. Daca aveti o raceala si atingeti o clanta, iar altcineva vine si o atinge, se poate imbolnavi (…) Avem o cantitate incredibila de biodiversitate pe acest pamant. Si vedem ca viata salbatica este in declin si unul dintre principalii factori de declin este boala”, a explicat Hamutahl Cohen, cercetatoare a Institutului de Ecologie si Evolutie de la Universitatea din Oregon si unul dintre autorii studiului, citata de ABC News.

Oamenii de stiinta recomanda ca fermierii sa nu mai practice monocultura, mai ales in zonele foarte degradate. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra conservarii habitatului, deci si asupra albinelor.

Bolile albinelor: diversitatea reduce numarul parazitilor

Cu toate acestea, soarta albinelor nu este condamnata, a spus Cohen. Pe campurile in care fermierii au alocat spatiu pentru fasai de plante perene, care infloresc, agregarea albinelor era mai putin probabil sa fie asociata cu parazitismul. Acest lucru se datoreaza diversitatii crescute a florilor.

In timp ce Cohen nu a fost surprinsa sa vada cresterea ratelor de parazitare la albine in monoculturi, ea a fost surprinsa sa afle cat de eficiente au fost niste tehnici simple. Cea mai la indemana este plantarea unor portiuni cu flori care nu sunt recoltate. Acest lucru sustine eforturile de conservare.

Plantele perene sunt adesea selectate pentru caracteristici precum toleranta la seceta si adecvarea pentru polenizatori, a spus Cohen. Cercetatoarea a adaugat ca pot exista „obstacole economice” in schimbarea peisajului prin implementarea practicilor de conservare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE