Protejarea albinelor de insecticide, adusa din nou in discutie de oficialii UE. Care sunt masurile preconizate?

Facebook
Twitter

Protejarea albinelor de contactul cu insecticidele a revenit din nou in atentia inaltilor oficiali din UE. Astfel, ministrii europeni ai Agriculturii, din statele membre, au convenit sa stabileasca un obiectiv clar de protejare a populatiilor de albine, se arata intr-un comunicat de presa emis de Consiliul European.

Ministrii au convenit asupra necesitatii de a ridica nivelul de ambitie al UE in ceea ce priveste protectia albinelor melifere, asigurand, in acelasi timp, fezabilitatea punerii in aplicare a masurilor de catre statele membre.

„Consiliul a facut un pas important in directia stabilirii unui obiectiv specific de protectie a albinelor melifere. Albinele melifere nu sunt doar o parte vitala a ecosistemelor noastre, dar ele contribuie, de asemenea, la asigurarea unui viitor durabil pentru agricultura prin polenizarea culturilor agricole. Suntem increzatori ca schimbul de opinii efectuat astazi de catre ministri va conduce la introducerea unor masuri la nivelul UE pentru protejarea populatiilor de albine melifere impotriva efectelor pesticidelor”, a declarat Maria do Ceu Antunes, ministrul Agriculturii din Portugalia.

Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), albinele polenizeaza 71 din cele 100 de specii de culturi agricole care furnizeaza 90% din hrana mondiala. Cu toate acestea, numarul albinelor a scazut drastic in ultimele doua decenii. Utilizarea pesticidelor a fost identificata ca fiind un factor potential al acestui declin.

Conform dreptului UE, pesticidele pot fi utilizate in agricultura numai daca o evaluare cuprinzatoare a riscurilor demonstreaza ca o astfel de utilizare nu va dauna sanatatii umane sau animale si nu va provoca niveluri inacceptabile de daune mediului. Nivelurile actuale de risc se bazeaza pe documentul de orientare privind ecotoxicologia terestra, elaborat de Comisia Europeana in 2002.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE