Inca o derogare pentru folosirea insecticidelor care ucid albinele. Ministrul Chesnoiu promite o stricta supraveghere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tratamentul semintelor cu neonicotinoide se va face sub stricta supraveghere a ANF, iar Regulamentul European permite utilizarea insecticidelor, in cazul in care sanatatea plantelor este pusa in pericol, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Neonicotinoidele sunt insecticide controversate, a caror utilizare a fost limitata drastic in ultimii ani, de catre Comisia Europeana, din cauza efectelor nocive pe care acestea le au asupra albinelor, insa anumite derogari au fost acordate.

“Revenind la derogarea acordata, este foarte important sa subliniem ca tratamentul cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere a ANF, insamantarea se face cu indicarea parcelei unde s-au folosit seminte tratate, iar apicultorii sunt informati cu privire la acest aspect”, a explicat Chesnoiu.

El a subliniat ca orice decizie pe care o ia la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are in spate “o fundamentare temeinica si o argumentatie solida”, construite pe baza dialogului direct cu cei carora li se adreseaza masurile luate.

Citeste si: Tara in care tot mai multi romani aleg sa munceasca mareste salariile cu 20%

“Dupa cum stiti, imediat dupa preluarea mandatului am demarat o consultare extinsa cu toate sectoarele.

M-am intalnit si cu reprezentantii sectorului vegetal, si cu cei din sectorul zootehnic si cu reprezentantii apicultorilor.

Sigur ca am remarcat si eu inclusiv incercarea folosirii acestui subiect in scop politic, prin instigarea apicultorilor, prin rostogolirea unor informatii trunchiate.

Am vazut ca se fac petitii fundamentate pe votul politic exprimat in diferite organizatii europene si nu pe studii certe, pe date statistice, care nu ar lasa loc de indoiala.

Consider ca trebuie sa avem in vedere intregul tablou si ca argumentele sunt cele care trebuie sa primeze”, a spus Adrian Chesnoiu.

El a precizat ca, in ceea ce priveste acordarea derogarii pentru folosirea neonicotinoidelor in tratamentul semintelor, Regulamentul European 1107/2009 permite acordarea acestor derogari in situatia in care “sanatatea plantelor este amenintata de pericole ce nu pot fi evitate cu alte mijloace rezonabile”.

“Altfel spus, Comisia Europeana a decis interzicerea utilizarii uzuale a neonicotinoidelor, dar permite folosirea controlata a acestora, prin decizia statelor membre, in caz de atac al daunatorilor.

Romania este binecuvantata cu un sol fertil, dar, in acelasi timp, bogat in daunatori. Dintre acestia, doi fac ravagii in culturile de porumb si floarea soarelui: Tanymecus dilaticollis, denumita popular ratisoara porumbului si Agriotes spp. cunoscut sub numele de viermele sarma.

Sunt fermieri in tara noastra care din cauza nivelului ridicat al infestarii solului cu acesti daunatori au fost nevoiti sa intoarca brazda.

Atat de mari sunt pierderile constatate.

Sunt daunatori pentru a caror combatere eficienta nu exista alta substanta decat insecticidul din grupa neonicotinoidelor, folosit la momentul insamantarii, tocmai pentru o limitare cat mai buna a efectelor acestor pesticide pentru mediu.

Celelalte state care nu folosesc neonicotinoide, nu o fac pentru ca e interzisa folosirea uzuala, ci pentru ca nu mai au urgenta ceruta de Regulament.

Nu se mai confrunta cu actiunea acestor daunatori, care pot compromite pana la 30% din productie.

Statele respective au eliminat acesti daunatori prin instituirea in trecut a obligatiei de insamantare doar cu seminte tratate cu neocotinoide.

Dupa ce au indepartat aceasta problema, au sustinut interzicerea folosirii acestui tip de pesticid, iar acest lucru poate fi privit inclusiv din perspectiva competitiei extrem de stranse a rezultatelor in agricultura”, a punctat ministrul Agriculturii.

Acesta a adaugat ca sunt aduse in mod eronat in discutie studii care ar arata o legatura directa intre folosirea acestor tratamente la seminte si decesul populatiei albinelor, pentru ca, in realitate, la nivelul EFSA nu a fost prezentat niciun studiu stiintific care sa faca legatura directa dintre neonicotinoide si moartea albinelor, ci o cercetare care mentioneaza expunerea la neonicotinoide drept un posibil factor pentru decesul albinelor.

“Exista insa doua cercetari stiintifice aprofundate realizate de Academia de Stiinte Agricole si Silvice care au demonstrat ca daca tratamentul cu neonicotinoide se face sub stricta supraveghere si in dozele recomandate, nu exista remanente ale substantelor in planta, de natura sa puna in pericol viata albinelor”, a precizat Chesnoiu.

Ministrul a semnalat ca, in cazul in care nu se acorda aceasta derogare, confruntat cu situatia pierderii unui procent semnificativ al productiei, fermierul va fi tentat sa aplice foarte multe tratamente in vegetatie, care reprezinta un risc mult mai mare pentru mediu si implicit pentru albine.

“Astfel de tratamente se fac din pacate dupa ureche, cu substante admise, dar in doze mult mai mari si nerecomandate, fara supravegherea ANF.

Aceasta poate fi una dintre explicatiile pentru care, pe teritoriul Romaniei, in anii in care a fost permisa folosirea neonicotinoidelor numarul populatiei de albine a inregistrat o crestere si nu un declin.

Altfel spus, in momentul in care permiti tratarea semintelor controlat, intr-o perioada scurta de timp si doar pentru zonele unde atacul de Tanymecus si spp este imposibil de inlaturat prin folosirea altor pesticide, nu mai exista motiv pentru fermieri sa aplice tratamente periculoase pentru albine in vegetatie, cand activitatea acestora este intensa”, a mentionat Adrian Chesnoiu.

El a a adaugat ca a discutat saptamana aceasta cu apicultorii si dialogul va continua si si-a exprimat increderea ca acestia “nu se vor lasa atrasi in folosirea acestei teme in scop politic”.

“Vin dintr-o familie de apicultori, cunosc cat de puternica este dragostea apicultorului pentru aceasta mica vietate fara de care agricultura nu ar exista si noi toti nu am putea supravietui.

Mierea romaneasca are un potential urias de crestere, tinand cont ca Europa importa 40% din mierea folosita. Si aici exista un paradox, mierea importata in Uniunea Europeana provine din state in care la culturile de floarea-soarelui se foloseste samanta tratata cu neonicotinoide.

Departe de mine gandul sa nu tin cont de opiniile apicultorilor. Am discutat cu acestia chiar si in aceasta saptamana si voi continua dialogul cu ei si in perioada urmatoare.

Le inteleg ingrijorarile si nevoia de sprijin si am incredere ca nu se vor lasa atrasi in folosirea acestei teme in scop politic”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Conform datelor furnizate de acesta, in anul 2017, an in care a fost acordata derogare, doar pe 18% din suprafata insamantata cu floarea-soarelui au fost folosite neonicotinoidele in tratarea semintelor, iar in 2018 suprafata a scazut la 12%.

Astfel ca, suprafata de floarea soarelui netratata a fost de 88%, tocmai pentru ca tratamentele sunt permise doar unde exista urgenta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE