Prognoze pesimiste pentru 2022: “productia de grau ar putea scadea cu 40%”

Facebook
Twitter

Productia de grau estimata pentru Romania, ce va fi recoltata in vara anului 2022 este de 8 milioane de tone, cu circa 40% mai mica decat cea de 11,3 milioane de tone, inregistrata anul trecut, arata o analiza a Asociatiei Europene a producatorilor de cereale.

Totusi, „zarurile nu au fost inca aruncate“, spune analistul Clubului Fermierilor Romani, Cezar Gheorghe, citat de ZF.

Potentiala diminuare a pro­ductiei cu circa 40% fata de nivelul din 2021, de 11,3 milioane de tone de grau, vine in contextul in care lipsa zapezii a dus la o rasarire neuniforma sau o nerasarire a graului in anumite zone ale tarii, a explicat Cezar Gheorghe.

Citeste si: Cel mai mare importator de grau din lume cauzeaza cresterea livrarilor

Suprafata insamantata in toama lui 2021 cu grau este similara celei din 2020, de circa 2 milioane de tone, conform datelor de la Ministerul Agriculturii.

„In acest moment vedem ca Rusia arata foarte bine in ceea ce priveste productia de grau, Ucraina arata bine, Europa, la fel, iar in Romania este bine, dar vedem o rasarire neuni­forma sau o nerasarire, iar casele de trading din Europa estimeaza pentru Romania o productie de 8 milioane de tone, dar zarurile nu au fost inca aruncate“.

Anul trecut au fost insamantate 2,5 milioane de hectare cu porumb si 1,2 milioane de hectare cu floarea-soarelui, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE