Incendiile de vegetatie din Delta, un fenomen tot mai greu de controlat

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De la inceputul anului, peste 5.900 de hectare de stuf au ars in Delta, toate incendiile avand autor necunoscut.

Corpul de control al guvernatorului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD) analizeaza in aceasta perioada de ce evenimentele de la finele saptamanii trecute au fost semnalate dupa 24 de ore de la declansare.

Primul incendiu din acest an a fost inregistrat marti, 4 ianuarie, pe bratul Sulina al Dunarii, pe canalul Magearu, unde au ars 600 de hectare, asa incat de la inceputul anului, in 10 incendii inregistrate in RBDD au ars 5.974 de hectare de vegetatie, din care doar patru hectare in competenta districtului Tulcea, in timp ce toate celelalte au fost semnalate in Sulina.

Citeste si: Cati bani primesc crescatorii de animale in 2022?

Spre comparatie, anul trecut, in zona Sulina, au fost inregistrate pataru sinistre care au afectat 468 de hectare, in timp ce in anul 2020, in cele 29 de incendii au fost afectate 5.994 de hectare.

“Anul trecut, nu au fost decat 11 incendii, iar suprafata afectata a fost de 889 de hectare, spre deosebire de anul acesta, care a inceput cumva in forta din punctul acesta de vedere si total neasteptat”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, guvernatoarea Rezervatiei, Atena Groza.

Cele mai multe incendii in acest inceput de an s-au inregistrat la finele saptamanii trecute, cand au ars 260 de hectare, sambata, si 5.050 de hectare, duminica.

“Exista studii care dovedesc ca incendierea duce la regenerarea vegetatiei si este o practica folosita de foarte mult timp in Delta pentru regenerarea resursei stuficole. Problema este cand se face in mod necontrolat. In perioada ultimelor incendii, nu erau pasari in zona respectiva, astfel ca impactul pe specii nu a fost unul major”, a spus Groza.

Ea a mentionat ca reprezentantii Comisariatului RBDD din Sulina au sunat inca de sambata la dispeceratul institutiei pentru a anunta incendiile, insa la numarul de telefon de serviciu alocat dispeceratului nu s-a raspuns, asa incat sinistrele au fost aduse la cunostinta autoritatilor duminica dupa-amiaza.

“Este o ancheta la nivelul Corpului de control, al Administratiei RBDD, pentru a se stabili ce s-a intamplat si de ce dispeceratul nu a raspuns in termen la apelurile comisariatului din Sulina”, a precizat guvernatoarea Rezervatiei.

Potrivit sursei, niciunul din incendiile inregistrate anul trecut nu a avut un autor cunoscut, situatia repetandu-se si in cazul evenimentelor semnalate de la inceputul acestui an.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE