Incendii de vegetatie pe mai multe hectare, in judetul Mehedinti. Care este cauza izbucnirii?

Facebook
Twitter

In ultimele trei zile, peste 25 de hectare de vegetatie uscata au ars complet in judetul Mehedinti. Potrivit pompierilor, incendiile au fost cauzate accidental, de persoane care au folosit foc deschis pentru eliminarea resturilor vegetale, practica interzisa pe timpul perioadelor caniculare, informeaza ISU.

Potrivit sursei citate, pompierii mehedinteni au intervenit pentru stingerea a trei incendii, care s-au manifestat pe raza localitatilor: Jiana, Patulele si Gogosu, iar pentru localizarea si lichidarea acestora au actionat echipaje de pompieri din cadrul Statiei Vanju-Mare.

„Primul incendiu a izbucnit in localitatea Cioroboreni, unde flacarile au cuprins circa 6 hectare de vegetatie uscata. Dupa o ora de la incheierea interventiei, pompierii au actionat, in localitatea Patulele, pentru stingerea unui alt incendiu, care s-a manifestat la circa 10 hectare de cultura de grau, circa 4 hectare de miriste si circa 2 hectare de vegetatie uscata. Cauza probabila de izbucnire a incendiului a fost determinata de folosirea focului deschis. In aceasta dimineata, doua echipaje din cadrul Statiei de Pompieri Vanju Mare au intervenit cu doua autospeciale de lucru cu apa si spuma pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de furaje, in localitatea Gogosu. La interventie, au participat si sase voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Gogosu cu o cisterna cu apa, un buldoexcavator si un ATV. Incendiul s-a manifestat la un fanar, in interiorul caruia se aflau 20 de tone de plante furajere, precum si la circa 4000 de baloti de paie. Cauza probabila de producere a incendiului a fost determinata de folosirea intentionata a sursei de aprindere”, se arata intr-un comunicat de presa al ISU Mehedinti

Pentru a preveni izbucnirea unor incendii, ca urmare a folosirii focului pentru igienizare, ISU Mehedinti reaminteste cetatenilor ca arderea se executa in conditii meteorologice fara vant, numai pe timp de zi, sub supraveghere permanenta si in zone, care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier sau constructii si sa nu afecteze retelele electrice si de comunicatii.

„Totodata, cetatenii sa dispuna de mijloace si materiale pentru stingerea eventualelor incendii si sa nu paraseasca locul arderii pana la stingerea completa a focarelor. Facem precizarea ca arderea miristilor, a vegetatiei uscate, a resturilor vegetale, a deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu focul – emis de Primarie, cu avizul Garzii de Mediu, si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.500 lei. In perioadele de canicula si seceta prelungita, arderea miristilor, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale este interzisa”, se mai spune in comunicatul de presa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE