Ce este Green Deal, proiectul prin care se doreste reformarea intregii agriculturi europene?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre obiectivul Green Deal, si a explicat ca „trebuie avuta mare grija pentru ca riscul este sa pierdem sume importate din Pilonul 2”.

„Este un obiectiv foarte ambitios acest Green Deal, mai ales cel legat de agricultura. Practic, toata politica agricola comuna, asa cum se va creiona ea in urmatoarea perioada, va fi sub auspiciile acestui Green Deal, dar si ale Strategiei ‘De la furca la furculita’ si celei privind biodiversitatea. (…) Trebuie avuta foarte mare grija la aceste obiective ambitioase, care sigur vor fi gestionate si impuse agricultorilor europeni prin aceste ecoscheme la care lucram in ultima perioada, pentru ca din 2023 aceste ecoscheme vor fi obligatorii pentru tarile Uniunii Europene, dar nu vor fi obligatorii pentru fermieri si riscul mare este sa pierdem sume importante din Pilonul 2 care sunt dedicate acestor ecoscheme”, a declarat Oros, la Gala fermierilor romani din Moldova, organizata de Pria.a

Potrivit sefului MADR, principalele obiective sunt legate de reducerea, cu pana la 50%, a consumului de pesticide, reducerea ingrasamintelor cu 20% si dedicarea a 25% din suprafata totala de terenuri agricole pentru agricultura ecologica, pana in anul 2030. De asemenea trebuie reduse antibioticele, antimicrobienele in cresterea animalelor cu pana la 50%.

„Aceste obiective sunt foarte ambitioase, dar am spus-o de cate ori am avut ocazia, si la intrunirea ministrilor agriculturii din Uniunea Europeana, ca aici trebuie sa gandim foarte bine ca lucrurile sa se intample intr-un anumit echilibru, pentru ca, impunand acest Green Deal, cu siguranta alimentele vor fi mult mai sanatoase, dar productiile vor fi mai mici, preturile de cost vor fi mai mari, ca atare preturile alimentelor vor fi mai mari. Si, daca nu reusim sa aparam granitele Uniunii Europene de marfuri care patrund din alte tari care nu isi impun aceste exigente si care nu respecta aceste exigente, riscul major este acela de a falimenta fermierii europeni, inclusiv fermierii din Romania, ori nu cred ca acest lucru ni-l dorim”, a punctat Adrian Oros.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE