Oros(MADR): producatorii romani nu vor mai plati taxe ascunse catre marile magazine si isi vor primi banii mai repede

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, producatorii romani nu vor mai plati taxe ascunse catre marile magazine, iar termenele in care isi vor primi banii vor fi reduse, odata ce directiva privind practicile comerciale neloiale va fi adoptata in Parlament.

El a raspuns unor intrebari legate de modul in care autoritatile ajuta producatorii romani sa-si vanda produsele in marile magazine.

„A fost o lege, imperfecta, desigur, Legea 150, Legea produselor romanesti, care venea cu eliminarea taxei de raft, cu termene de plata foarte scurte, cu etichetarea produselor romanesti, dar si cu acea chestie putin exagerata ca 51% din produse sa fie romanesti. Sigur ca acest lucru nu se putea intampla. Mai grav este ca, anul acesta, legea a fost modificata cu Legea 28 si, in afara de prevederile care au declansat procedura de infringement, au fost scoase si doua prevederi care nu aveau nimic cu infringementul: termenul de plata scurt – pentru produse proaspete, 7 zile, si pentru celelalte, 30 de zile – si acele taxe ascunse care, la unele supermarketuri, se ridica pana la 24%”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, odata cu implementarea unei directive europene, taxele ascunse pot fi eliminate, iar termenul de plata redus.

„Am introdus un proiect de lege prin care sa implementam Directiva practicilor comerciale neloiale, prin care vrem sa punem pe picior de egalitate, de fapt asta vrea directiva, producatorul si procesatorul mic cu comerciantul dominant. In Romania, producatorul si procesatorul mic de regula este roman, iar comerciantul mare, de regula, nu este roman. Prin aceasta directiva vom reusi sa eliminam acele taxe ascunse care ii deranjeaza foarte mult pe producatorii romani, care fac eforturi mari sa ajunga pe rafturile retailerilor. In plus, vom reusi sa reducem termenele de plata la niste termene foarte rezonabile”, a subliniat Oros.

Cu toate acestea, ministrul nu a precizat cand va intra in vigoare noua directiva.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE