Ilie Van(ASAS): „pretul carnii de porc va creste cu 25% in Europa, iar noi n-avem porc in Romania”

Facebook
Twitter

In urmatorii ani, pretul carnii de porc va creste cu 25% in intreg continentul european, din cauza cererii tot mai mari de pe piata chineza, in conditiile in care, in Romania, productia carnii de porc este una deficitara, a anuntat Ilie Van, presedintele sectiei de Zootehnie a ASAS.

„China va fi, intre 2020 si 2024-2025, o mare importatoare de carne de porc. China, care produce cea mai mare cantitate de carne din lume, circa 50 de milioane de tone, din cauza pestei porcine africane si-a redus productia pana la circa 35 de milioane de tone si va importa 7-8 milioane de tone, iar Europa va fi, bineinteles, principala furnizoare de carne de porc pentru China. Fiind principala furnizoare, se estimeaza ca in Uniunea Europeana preturile la carnea de porc vor creste cu circa 25%. Este un alt semnal de alarma, avand in vedere situatia sectorului de carne de porc din Romania. (…) Exportul de carne de porc din Europa catre China: de la 2,6 milioane de tone in 2018 la 3,7 milioane in 2020, deci un milion in plus in 2020 si in 2025 se duce la 4 milioane de tone. Deci, la ce sa ne asteptam: pretul la carne de porc in Europa va fi tot mai mare, iar noi n-avem porc in Romania. Ce facem? Va trebui sa gasim solutii, nu ne putem juca, pentru ca lucrurile se vor agrava. Exportul catre China este cel care va crea probleme aproape in toata Europa”, a afirmat Ilie Van.

Reprezentantul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a subliniat ca o tara trebuie sa isi asigure aproximativ 90% din consumul de carne din productia proprie.

„Productia de carne la nivel mondial in 2020 a fost estimata in scadere fata de 2019 si 2018, este vorba de circa 333 de milioane de tone de carne. Cam toate speciile au scazut, cu exceptia carnii de pasare, care a crescut la 136 de milioane de tone, cea mai mare productie realizata de aceasta specie. Dar atentie foarte mare: din toata aceasta productie de 300 si ceva de milioane de tone, doar 10-12% se comercializeaza. Deci, comertul international cu carne este de doar 10-12%. Asta, ca aviz celor care sustin ca nu e nicio problema daca nu producem noi: cine nu produce la un grad de auto-suficienta, macar de 90%, nu poate sa se hraneasca, asta trebuie sa fie clar. (…) In 2020, 90% din consumul de carne al consumatorului roman a fost de porc si de pasare, iar 10% de bovine si ovine. Daca bovinele si ovinele le putem valorifica mai bine pe piata externa, atunci cresterea porcului si a pasarilor trebuie sa fie cu destinatie pentru piata interna, sa ne asiguram auto-consumul, auto-suficienta, la un nivel la care sa nu ne fie teama”, a mentionat Ilie Van.

Presedintele sectiei de Zootehnie a Academiei de Stiinte Agricole si Silvice a atras atentia ca scaderea importurilor de carne de porc in Romania s-a reflectat imediat in scaderea consumului de carne de porc.

„In 2018 importam 332.000 de tone de carne de porc. In 2020 am importat doar 280.000 de tone de carne de porc, deci am scazut importul cu 50.000 de tone. Dar am scazut si consumul, de la 732.000 de tone la 675.000, fix cu ce n-am importat. Deci, 50.000 de tone n-am importat si cu 50.000 de tone (a scazut consumul, n.r.). Cauza principala a fost cresterea cu 25% a pretului la import. (…) S-a sesizat cineva ca Romania a consumat cu 50.000 de tone mai putin in 2020 fata de 2018? Nimeni. Daca vom continua in acest ritm, probabil ca nu vom mai avea deloc carne de porc”, a atras atentia Ilie Van.

Pe de alta parte, presedintele ASAS, Valeriu Tabara, a apreciat in cadrul dezbaterii ca noua politica agricola europeana are nevoie de o mai mare concentrare pe parte de cercetare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE