Agrometeo: urmeaza zile calduroase, marcate de ploi abundente. Ce impact va avea vremea asupra culturilor agricole?

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile vor fi mai ridicate decat in mod normal, cu maxime ce vor ajunge chiar si la 37 de grade Celsius.

De asemenea, in majoritatea regiunilor se vor inregistra ploi, cu caracter de aversa dar si torentiale, iar gradul de aprovizionare cu apa la majoritatea culturilor agricole se va situa in limite optime si apropiate de optim, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 7-13 iulie.

Caracteristici meteorologice

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai calda decat in mod normal, la nivelul intregii tari.

Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 17…30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, in toate regiunile.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 24…37°C, pe intreg teritoriul agricol.

Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre 10…23°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Sub aspect pluviometric, instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului. Totodata, izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa a solului pe profilul 0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii.

In Banat, pe suprafete extinse din Crisana, izolat sudul Olteniei si nord-estul Moldovei, continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute, seceta pedologica fiind moderata.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor de camp si pomi-viticole vor fi accelerate, in majoritatea regiunilor agricole. In zonele unde temperatura maxima a aerului se va situa peste pragul biologic critic de rezistenta a plantelor (30…32°C) se va semnala rasucirea si ofilirea temporara a frunzelor in orele de amiaza la prasitoare. In semanaturile efectuate in epoca optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba in cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

La orzul de toamna se vor declansa lucrarile de recoltare, in aproape toate zonele de cultura.

Graul de toamna se va afla la maturitatea ceara si deplina (50-100%) pe intreg teritoriul agricol, cu exceptia unor suprafete din jumatatea de nord a tarii, unde se va semnala maturitatea in lapte (70-100%) si ceara (10-60%). Totodata, va fi posibila recoltarea, in special in sudul, vestul si sud-estul tarii.

Cultura de rapita ajunsa la maturitatea deplina (10-100%) se va recolta in majoritatea regiunilor.

Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui se vor extinde fazele de formare a capitulului (10-100%), precum si inceputul infloririi (10-30%), indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

Porumbul va parcurge dezvoltarea aparatului foliar si local aparitia paniculului (10-100%).

La sfecla de zahar se vor continua infrunzirea, alungirea si ingrosarea axei hipocotile, iar la cartof, inflorirea si tuberizarea.

In plantatiile pomicole vor predomina cresterea frunzelor si rodului, iar la soiurile de cires, visin si cais aflate la maturitatea de consum, recoltarea fructelor.

Vita-de-vie va inregistra formarea si cresterea boabelor in aproape toate podgoriile, totodata continuandu-se cresterea lastarilor si a frunzelor.

Lucrarile agricole specifice (prasile mecanice, manuale, erbicidari, tratamente fitosanitare, recoltare, transport si depozitare la culturile de toamna si fructele de sezon) se vor putea efectua in general normal, acestea fiind intrerupte temporar doar in zilele cu precipitatii.

Recomandari de specialitate

  • Efectuarea lucrarilor de intretinere la prasitoare (prasile mecanice si manuale, erbicidari, fertilizari), indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului;
  • Combaterea bolilor si daunatorilor la culturile de camp si speciile pomi-viticole, in vederea limitarii efectelor negative ale bolilor si daunatorilor;
  • Recoltarea, transportul si depozitarea fructelor si cerealierelor de toamna;
  • Pregatirea utilajelor agricole in vederea recoltarii la graul de toamna, orz si rapita.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE