Daniel Buda: „fondurile europene trebuie sa ajunga la adevaratii fermieri”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul roman, Daniel Buda, a vorbit despre modul de acordare a fondurilor europene si a precizat ca acestea trebuie sa ajunga la adevarati fermieri, si nu la „fermierii de canapea”. In acest sens, in cadrul Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European a existat si un acord pentru definirea „fermierului activ”, ceea ce ar putea simplifica modul de acordare a finantarilor celor care sunt implicati activ in agricultura.

„Definitia privind „Fermierii activi” trebuie formulata la Bruxelles si implementata ad litteram de statele membre!

In cadrul sedintei pregatitoare a Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, am avut o dezbatere pe marginea rezultatelor celui mai recent trilog cu privire la procesul de reforma a Politicii Agricole Comune. Echipele de negociere din cadrul Consiliului, Parlamentului European si Comisiei au incercat sa reduca diferenta dintre unele dintre punctele cheie ale procesului de reforma a PAC. A existat un „acord de principiu” cu privire la aplicarea obligatorie a definitiei unui fermier activ, cu conditia ca aceasta sa fie simpla, usoara si flexibila. In interventia pe care am avut-o, am subliniat faptul ca  „Fermierii activi” trebuie definiti de la nivelul Bruxellesului, iar statele membre sa implementeze acest concept astfel incat banii sa ajunga la adevaratii fermieri si nicidecum la „fermierii de canapea”!

Iata interventia mea:

In ceea ce priveste „noul fermier”, noi in Parlament, am reusit sa definim o dimensiune care oglindeste nevoile din teren si as dori sa ii rog pe raportori sa tina cont de rezultatele noastre in cadrul trilogurilor. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai usor la fonduri europene, la fel ca tanarul fermier. “Noul fermier” este definit astfel incat sa includa urmatoarele elemente: conditiile pentru a fi „seful exploatatiei”; formarea profesionala si/sau competentele corespunzatoare; o limita de varsta de peste 40 de ani. Potrivit acestei definitii, un „nou fermier” nu poate fi recunoscut ca „tanar fermier”.

Referitor la fermierul activ, trebuie sa ne asiguram de la Bruxelles ca definitia pe care noi o formulam, statele membre o vor implementa in asa fel incat banii sa ajunga la adevaratii fermieri. In aceste doua saptamani verzi, am reusit sa discut cu foarte multi fermieri din Romania. Din pacate, nu intotdeauna banii ajung la adevaratii fermieri. Eu cred ca aceasta chestiune nu trebuie sa fie lasata la indemana statelor membre, ci trebuie sa fie rezolvata de la nivelul Bruxellesului.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE