Agrometeo: vreme calda si sanse de precipitatii in aproape toata tara. Iata conditiile la principalele culturi de camp!

Facebook
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va fi una normala in aproape toata tara, cu temperaturi medii cuprinse intre 14 si 26 de grade Celsius. De asemenea, in mai multe regiuni vor fi inregistrate ploi cu caracter de aversa, iar cantitatile de apa vor fi importante din punct de vedere agricol.

Dezvoltarea principalelor culturi de camp se va desfasura in conditii normale pentru perioada iar, cu exceptia zilelor in care se inregistreaza ploi, lucrarile agricole de sezon pot fi intreprinse in conditii normale, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 15-21 iunie.

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme in general normala, in aproape toata tara.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 14…26°C, limite apropiate de mediile multianuale, in cea mai mare parte a regiunilor.

Temperatura maxima a aerului se va situa intre 19…33°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura minima a aerului va oscila intre 9…19°C, in toate zonele de cultura.

Instabilitatea atmosferica se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversa, dar si torential, acestea fiind insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, local cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol, iar izolat, vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, rezerva de  apa  pe  profilul  de  sol  0-100 cm se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures, Oltenia si Muntenia, pe suprafete agricole extinse din Banat,   Transilvania, Crisana si Dobrogea, local  nordul, vestul, centrul, izolat sud-vestul Moldovei. Continutul de umiditate din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica  moderata)   si  local deosebit de scazute   (seceta pedologica puternica), in cea mai mare parte a Moldovei, izolat in centrul si estul Transilvaniei, centrul si sud-estul Dobrogei, vestul Crisanei, nord-vestul Banatului.

Aprovizionarea cu apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura de porumb, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim si optime, in aproape toata tara. Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra local in nordul si nord-vestul Banatului, sudul, estul, sud-vestul si izolat nord-estul Moldovei.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In general, procesele de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi normale si chiar intensificate, indeosebi pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului. Pe ansamblu, la speciile de toamna infiintate in epoca optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba la cele intarziate fenologic, precum si pe terenurile cu deficite de umiditate in sol.

Culturile de orz si grau de toamna se vor afla la inflorire, maturitate in lapte si ceara (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor agricole.

Rapita din sudul, sud-estul, estul, centrul si vestul teritoriului isi va continua formarea si cresterea boabelor in silicve (30-100%) si maturitatea deplina (10-40%).

La floarea-soarelui se va definitiva aparitia primei perechi de frunze (100%), predominanta fiind faza de infrunzire (10-100%), in majoritatea regiunilor. Local, in jumatatea de sud a tarii se va putea semnala formarea calatidiului (10-20%).

In functie de data semanatului, la porumb se vor inregistra cresterea frunzei a 3-a (40-100%) si infrunzirea (5-14 frunze), pe aproape intreg teritoriul.

In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar se va finaliza rasarirea (90-100%), continuandu-se totodata dezvoltarea aparatului foliar si izolat alungirea axei hipocotile (10-15%).

Fenologic, cartoful se va afla la formarea/cresterea lastarilor laterali si tuberizare (30-100%), iar la soiurile timpurii de consum se va inregistra imbobocirea (10-40%).

Speciile de samburoase (cais, cires, visin, piersic, prun) vor parcurge acumularea zaharurilor in fructe si coacerea acestora, precum si infrunzirea, iar semintoasele (mar, par, gutui), cresterea lastarilor/frunzelor si rodului, in toate plantatiile pomicole. De asemenea, soiurile de cires si visin ajunse la maturitatea de consum se vor recolta in continuare.

In majoritatea plantatiilor viticole, se vor semnala infrunzirea, inflorirea si izolat     formare a boabelor.

Lucrarile agricole in camp (fertilizari, erbicidari, prasile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) vor fi intrerupte temporar de precipitatiile prognozate.

Recomandari de specialitate

  • Continuarea aplicarii tratamentelor fitosanitare in culturile de camp si pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidari, prasile mecanice/manuale);
  • Administrarea ingrasamintelor chimice la prasitoare;
  • Pregatirea masinilor agricole in vederea recoltarii culturilor de toamna (orz, grau, rapita);
  • Recoltarea fructelor      ajunse     la    maturitate      fiziologica       (cires,      visin, capsune);
  • Eliminarea excesului de apa de la suprafata solului, indeosebi pe terenurile de lunca si cu drenaj

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE