Agrometeo: temperaturi normale in urmatoarele zile si grad bun de aprovizionare cu apa in sol. Care este starea de vegetatie a principalelor culturi agricole?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, temperaturile vor fi unele normale, cu o medie de 21-22 de grade Celsius, iar gradul de aprovizionare cu apa in sol va prezenta valori normale si satisfacatoare. Starea de vegetatie a culturilor agricole este una buna, floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplina in toate zonele de cultura, iar la cartofi se va semnala maturitatea tehnologica si uscarea vrejului, continuandu-se recoltarea, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 8-14 septembrie.

Caracteristici meteorologice

In acest interval va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 13…24°C, limite apropiate de normele climatologice, in toate regiunile agricole.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 20…29°C, la nivelul intregii tari.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 6…18°C, in majoritatea zonelor de cultura, valori mai scazute fiind posibile in depresiuni.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va inregistra valori de 15…26°C, in cea mai mare parte a regiunilor, favorabile pentru pregatirea patului germinativ si insamantarea culturilor de rapita si orz de toamna.

Sunt posibile ploi locale, reduse cantitativ, insotite de intensificari temporare ale vantului.

Caracteristici agrometeorologice

Aprovizionarea cu apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va incadra in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Maramures si Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, Banatului si Crisanei, local vestul, nord-vestul, nordul si centrul Munteniei, sudul Dobrogei.

In Oltenia, pe suprafete agricole extinse din Dobrogea si Muntenia, local sudul Moldovei, izolat nord-vestul Banatului si vestul Crisanei se vor inregistra deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata si puternica).

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, procesele de coacere la culturile de camp si pomi-viticole se vor desfǎsura normal, indeosebi pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar pe suprafetele agricole unde se mentin deficite de umiditate in sol, ritmurile de vegetatie vor fi in continuare stanjenite. De asemenea, regimul hidro-termic din aer si sol va favoriza desfasurarea proceselor de germinare-rasarire la culturile de toamna (rapita si orz) semanate pana in prezent.

In functie de data semanatului, porumbul isi va definitiva maturitatea in lapte (100%) si se va afla predominant la maturitatea in ceara (40-100%) si deplina (10-100%). Totodata, la hibrizii extratimpurii se vor continua lucrarile de recoltare.

Floarea-soarelui va parcurge faza de maturitate deplina (10-100%) in toate zonele de cultura, extinzandu-se suprafetele recoltate, indeosebi in jumatatea de sud a tarii.

In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahar se vor semnala ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharului in radacina, iar la cartof, cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica la soiurile tardive, continuandu-se recoltarea.

In plantatiile pomicole se vor inregistra maturarea fructelor, acumularea zaharurilor, precum si recoltarea la soiurile de sezon aflate la maturitatea tehnologica.

Vita-de-vie din majoritatea podgoriilor se va afla la cresterea si coacerea boabelor, acumularea zaharurilor si recoltare la soiurile timpurii de masa. La soiurile de vin din vestul si sudul tarii ajunse la maturitate, se va declansa recoltarea.

La rapita se vor putea continua lucrarile de insamantare, in special pe terenurile cu o buna aprovizionare cu apa a solului, iar la cele semanate pe suprafete agricole restranse se vor inregistra fazele incipiente de vegetatie.

In zilele fara precipitatii, lucrarile specifice (recoltare, transport si depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea efectua in general normal.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE