Agrometeo: temperaturi normale pentru aceasta perioada si sanse mari de ploi. Iata starea de vegetatie la principalele culturi agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va fi normala pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime care se apropie de 11 grade Celsius si minime ce pot ajunge si pana la -6 grade Celsius. De asemenea, se prognozeaza precipitatii importante cantitativ, care vor avea un efect pozitiv din punct de vedere agricol, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 17-23 martie.

Caracteristici meteorologice

Pe ansamblu, in aceasta perioada va predomina un regim termic al aerului in general normal, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre -3…8°C, limite apropiate de normele climatologice, in toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 1…11°C, pe aproape intreg teritoriul. Temperatura minima a aerului va fi cuprinsa intre -6…4°C in toata tara, local determinand producerea inghetului superficial la sol.

Se prognozeaza precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), insotite de intensificari temporare ale vantului, iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de apa pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, la nivelul intregii tari.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

Ritmurile de crestere si dezvoltare ale speciilor de toamna si pomi-viticole vor evolua lent, in cea mai mare parte a tarii. In zonele depresionare din estul Transilvaniei si nordul Moldovei, izolat se va putea inregistra stadiul de repaus biologic.

Pe ansamblu, uniformitatea si vigurozitatea culturilor va fi in continuare medie si buna, indeosebi la cele infiintate in epoca optima. In semanaturile intarziate fenologic, starea de vegetatie a plantelor se va mentine medie si slaba, iar densitatea redusa.

Orzul si graul de toamna se vor afla in fazele de formare a frunzei a treia si infratire (50-100%), iar la culturile tardive vor predomina rasarirea si aparitia frunzei a treia (10-100%). Sub aspect fenologic, rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (8-12 frunze).

La pomii fructiferi se va semnala umflarea mugurilor de rod in cea mai mare parte a plantatiilor, cele mai avansate fiind speciile extratimpurii si timpurii.

Vita-de-vie isi va continua repausul biologic, in aproape toate podgoriile. In zilele cu precipitatii, lucrarile agricole de sezon (fertilizari, pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor de primavara din prima epoca, lucrari de intretinere in plantatiile pomi-viticole) se vor desfasura cu dificultate sau vor fi sistate temporar.

Recomandari de specialitate

  • Pregatirea patului germinativ si semanatul culturilor din prima urgenta (mazare, lucerna, borceag, etc.), in special in zonele de campie;
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale pe baza de azot si potasiu la speciile de toamna infiintate in epoca optima;
  • Continuarea lucrarilor de intretinere in vii si livezi (taieri, fertilizari, tratamente fito-sanitare);
  • Efectuarea araturilor in vederea insamantarilor de primavara.

Sursa: ANM

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE