Peste 37.000 de porci dintr-o ferma din Olt, eliminati din cauza pestei porcine

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Peste 37.000 de porci dintr-o ferma din comuna Tufeni, judetul Olt, vor fi eliminati, in contextul in care in exploatatie a fost confirmat un focar de pesta porcina africana. De la inceputul lunii august si pana in prezent, aceasta exploatatie este a patra din judetul Olt in care au fost confirmate focare de pesta porcina africana.

Potrivit unui comunicat transmis de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt, focarul de la exploatatia comerciala din Tufeni a fost confirmat in urma analizelor efectuate la laboratorul IDSA Bucuresti.

DSVSA Olt precizeaza ca in urma confirmarii focarului de PPA, Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB), intrunit pe 4 septembrie, a aprobat “Planul de masuri privind combaterea pestei porcine africane in exploatatia comerciala de porci din localitatea Tufeni, unde se va aplica masura eliminarii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 37.500 capete suine, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare”.

Totodata, carcasele porcilor morti sau eliminati din focar si toate materialele din incinta exploatatiei vor fi distruse sub supraveghere oficiala, in conformitate cu prevederile legale.

De la inceputul lunii august si pana in prezent, au mai fost confirmate focare de pesta porcina africana la exploatatii comerciale din localitatile Ipotesti, Negreni si Constantinesti (Scornicesti).

Un focar de PPA a fost declarat pe 27 august la o ferma din Negreni (Scornicesti), unde au fost eliminati aproximativ 31.000 de porci.

In luna august au mai fost declarate focare de PPA la o ferma din comuna Ipotesti (focar declarat pe 20 august), unde au fost eliminati aproximativ 30.000 de porci, precum si la o exploatatie comerciala din Constantinesti (Scornicesti), de unde au fost eliminati aproximativ 1.650 de porci, dupa o decizie a CLCB din 12 august.

In urma confirmarii focarelor de PPA in cele patru ferme de porci mentionate, de la inceputul lunii august si pana in prezent au fost eliminati in judetul Olt peste 100.000 de porci.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE