Peste 100 de mistreti, gasiti morti din cauza pestei porcine. Care e sansa transmiterii bolii la animalele din gospodarie

Facebook
Twitter

In ultimele zile, peste 100 de cadavre de porci mistreti au fost descoperite in padurile din judetul Arad, de doua ori mai multe decat in anul 2020. In aceste conditii, autoritatile se asteapta la un nou „val de mortalitate”, in conditiile in care „vanarea la goana”, o masura eficienta prin care se putea limita raspandirea virusului, a fost interzisa in instanta.

„Din pacate, lucrurile nu stau deloc bine. Este vorba de peste 100 de porci mistreti gasiti morti in ultimele noua zile, iar in cel putin jumatate din cazuri a fost confirmata pesta porcina africana. Restul cadavrelor nu au fost investigate, dar presupunem ca sunt tot rezultatul evolutiei acestei boli. S-a depasit numarul de mistreti gasiti morti in tot anul 2019, iar in 2020 au fost doar jumatate din acest numar”, a declarat directorul DSVSA Arad, Marcel Rosu.

El a adaugat ca sunt afectate in special zonele Savarsin si Gurahont, dar vanatoarea eficienta a mistretilor, prin gonirea lor, este interzisa de o hotarare judecatoreasca.

„Ar trebui toti mistretii din zonele afectate sa fie vanati, insa exista o hotarare judecatoreasca ce impiedica vanarea, de fapt impiedica vanarea la goana si permite doar la panda si dibuire, dar in acest fel nu se poate face vanarea pe fondurile afectate. De aici, rezultatele ingrijoratoare pe care le avem. Ne asteptam la un adevarat val de mortalitate la mistreti, pentru ca aceste animale stau in turme. Noi gasim exemplare izolate, in rare situatii s-au gasit cate trei – patru cadavre la un loc, ceea ce inseamna ca in urmatoarele saptamani se vor gasi multe cadavre de mistreti in paduri”, a explicat directorul DSVSA Arad.

Institutia a cerut Garzii Forestiere sa ii determine pe administratorii fondurilor de vanatoare sa faca inspectii zilnice, pentru a identifica si ridica mistretii gasiti morti.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE