Targul National al Mierii, organizat dupa 2 ani de pauza. Cand si unde va avea loc evenimentul?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Dupa doi ani de pauza, cauzata de restrictiile impuse de pandemie, Asociatia Crescatorilor de Albine din Romania anunta ca, in perioada 10-12 septembrie, va organiza cea de-a 23-a editie a Targului National al Mierii, unde vor fi prezenti peste 100 de apicultori din intreaga tara.

“Vom organiza Targul National al Mierii, in perioada 10-12 septembrie a.c., pe platforma Institutului de Cercetare si Dezvoltare pentru Apicultura din Baneasa, in conditii de siguranta: purtarea mastii, distantare, verificarea temperaturii la intrare. Targul va avea aceeasi intensitate si amploare ca si evenimentele similare organizate inainte de pandemie. Ne asteptam la peste 100 de producatori, mai ales ca standurile sunt deja platite. Apicultorii si-au dorit acest targ, pentru ca la noi o mare problema este valorificarea productiei. Chiar daca facem mai putin – 50% fata de un an normal – si aceasta productie o vindem sub pretul pietei. Este o bataie de joc, iar targurile sunt si pentru apicultori o supapa, o gura de oxigen, mai ales ca nu am facut un targ de aproape doi ani, nici in Bucuresti si nici in tara, din cauza Covid”, a declarat pentru AGERPRES presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Seful ACA sustine ca este extrem de important ajutorul de minimis acordat sectorului, in valoare totala de 52 de milioane de lei, anuntat recent de ministrul Agriculturii, mai ales ca aceste sume nu depind de rectificarea bugetara, ele fiind deja prinse in buget.

“Din fericire primim si anul acesta ajutorul de minimis, aproximativ 52 de milioane de lei, bani care nu depind de rectificare, erau bagati in buget, trebuie doar sa facem normele de aplicare. Cred ca dupa 10-15 septembrie vor aparea normele, iar apicultorii vor putea sa depuna dosarele la APIA timp de 30 de zile de la aparitia normelor. Daca impartim suma de 52 de milioane de lei la 2,1 milioane de familii de albine, ajutorul va fi de aproape 25 de lei pe familie. Aici nu este ca la Programul National Apicol (PNA), daca nu se consuma fondurile acestea se redistribuie, aici se pierd banii. Anul trecut am pierdut aproape 20% din ajutorul de minimis pentru ca nu depus oamenii dosare. Speram ca anul acesta sa fie cat mai multi, pentru ca bani sunt”, a spus Fetea.

Pe de alta parte, presedintele ACA s-a declarat surprins de numarul mare de familii de albine luate in calcul de autoritati – 2,1 milioane – la acordarea acestui ajutor, mai ales ca in iarna 2019/2020 au murit in jur de 30% din efective, iar in primavara a plouat si a fost frig. “Din pacate nu stiu de unde au estimat autoritatile ca avem 2,1 milioane de familii de albine. Poate acum in pandemie au clocit”, a subliniat reprezentantul ACA.

In ceea ce priveste productia de miere din acest an, Ioan Fetea sustine ca aceasta va fi intre 35% si 60% fata de un an normal, depinde insa de fiecare judet in parte, estimand un total intre 15.000 si 17.000 de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE