Agrometeo: seceta in aproape toata tara. Iata starea principalelor culturi agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarea perioada, continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata), pe mai multe suprafete agricole din intreaga tara, se arata in prognoza agrometeorologica, valabila in intervalul 19-24 august.

Conform specialistilor, sub aspect termic, vremea normala de la inceputul intervalului va intra treptat intr-un proces de incalzire, pe intreg teritoriul agricol, iar temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 14 si 25 de grade Celsius, in primele zile, respectiv intre 17 si 28 grade Celsius, spre sfarsitul perioadei.

Valorile termice maxime ale aerului vor oscila intre 21 si 34 grade Celsius, in aproape toate regiunile, in timp ce minimele se vor incadra in ecartul 5 – 21 grade Celsius, in cea mai mare parte a tarii.

Potrivit sursei citate, in intervalul de analiza se intrevad ploi locale sub forma de aversa, dar si torentiale, insotite de descarcari electrice si intensificari ale vantului, izolat cu aspect de vijelie. Totodata, cantitatile de apa prognozate pot fi semnificative, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei, indeosebi la inceputul perioadei.

In ceea ce priveste caracteristicile agrometeorologice, in cultura de porumb neirigat rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa in limite satisfacatoare pana la apropiate de optim, in cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei si Transilvaniei, local centrul si estul Dobrogei, izolat in nordul si vestul Crisanei, estul Olteniei.

Totodata, continutul de apa din sol va prezenta valori scazute (seceta pedologica moderata si puternica) in Banat si Maramures, pe suprafete agricole extinse din Crisana, Oltenia si Dobrogea, local in sudul, sud-vestul, centrul, izolat sud-estul Munteniei, centrul si estul Transilvaniei, sudul Moldovei.

Pe segmentul starii de vegetatie a culturilor agricole, prognoza de specialitate arata ca, in zilele cele mai calde, pe fondul mentinerii temperaturilor maxime ridicate din aer, precum si a deficitelor de umiditate in sol, comparativ cu cerintele mari fata de apa ale culturilor prasitoare din aceasta perioada, se vor semnala in continuare fortari stadiale, ofilirea, rasucirea si uscarea partiala/totala a aparatului foliar, precum si sistavirea boabelor la porumb si a semintelor la floarea-soarelui.

In plus, sub aspect fenologic, porumbul isi va definitiva inflorirea paniculului si matasirea (80-100%), continuandu-se maturitatea in lapte si ceara (10-100%), precum si maturitatea deplina (10-40).

In functie de data semanatului, floarea-soarelui va parcurge maturitatea in ceara si maturitatea deplina (10-100%), in cea mai mare parte a zonelor de cultura. De asemenea, la cartoful din toate bazinele de cultura se vor semnala cresterea tuberculilor, uscarea vrejilor si maturitatea tehnologica la soiurile de vara.

In centrul, estul si vestul tarii, la sfecla de zahar se vor inregistra alungirea/ingrosarea axei hipocotile si acumularea zaharurilor in radacina, iar in toate plantatiile, la semintoase, vor predomina cresterea rodului si acumularea zaharurilor in fructe, iar la samburoase se vor extinde lucrarile de recoltare. In majoritatea podgoriilor, vita-de-vie se va afla la cresterea si dezvoltarea boabelor, iar soiurile timpurii si extratimpurii de masa vor parcurge faza de acumulare a zaharurilor si coacerea in “parga”.

Pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor fi, in general, favorabile desfasurarii lucrarilor agricole de sezon, respectiv recoltarea fructelor si a legumelor, combaterea bolilor si a daunatorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, araturi, pregatirea patului germinativ etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE