Agrometeo: raciri bruste ale vremii si sanse de precipitatii in aproape toata tara. Iata starea de vegetatie a culturilor agricole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In urmatoarele zile, vremea va intra intr-un proces de racire, in majoritatea regiunilor tarii, cu sanse de precipitatii in majoritatea regiunilor tarii. Starea de vegetatie la principalele culturi agricole va fi una buna, in general, iar lucrarile de sezon se pot desfasura in conditii normale, cu exceptia zilelor in care vor fi inregistrate precipitatii, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 18-24 septembrie.

Caracteristici meteorologice

Vremea calda sub aspect termic de la inceputul intervalului va intra intr-un proces de racire, in cea mai mare parte a regiunilor.

Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre 13…23°C, in primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…4°C si 9…21°C, spre sfarsitul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul intregii tari.

Temperatura maxima a aerului va oscila intre 13…27°C, in majoritatea zonelor de cultura.

Temperatura minima a aerului se va situa intre 5…18°C, pe intreg teritoriul agricol, valori mai scazute fiind posibile in zonele depresionare.

Temperatura medie diurna a solului pe adancimea de 5 cm va fi cuprinsa intre 15…24°C, favorabila efectuarii lucrarilor de semanat, precum si parcurgerii fazelor incipiente de vegetatie la rapita infiintata pana la aceasta data.

Sunt posibile precipitatii sub forma de ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, in aproape toata tara. Totodata, cantitatile de apa pot fi mai insemnate, iar izolat vor fi conditii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

In stratul de sol 0-20 cm/ogor, continutul de apa va prezenta valori scazute si deosebit de scazute, seceta pedologica fiind moderata, puternica si extrema, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Pe suprafete extinse din Moldova si Transilvania, local in nordul si nord-vestul     Munteniei,      rezerva de umiditate din sol se  va  situa  in limite satisfacatoare si apropiate de optim.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, la culturile de toamna, ritmurile de vegetatie se vor desfasura in general normal, indeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului. De asemenea, local in zonele depresionare, procesele de crestere si dezvoltare ale plantelor vor fi incetinite temporar, pe fondul valorilor termice mai scazute din aer si sol comparativ cu normalul perioadei. Starea de vegetatie a cerealierelor de toamna se va prezenta in general buna si medie, respectiv medie si slaba in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol.

La porumb vor predomina maturitatea deplina (50-100%) si recoltarea, in majoritatea zonelor de cultura.

Floarea-soarelui se va afla predominant la maturitatea deplina (70-100%), totodata continuandu-se recoltarea in aproape toata tara.

Sub aspect fenologic, sfecla de zahar va inregistra ingrosarea axei hipocotile, precum si acumularea zaharului in radacina, iar cartoful, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologica si recoltarea.

In toate plantatiile, atat pomii fructiferi, cat si vita-de-vie vor parcurge acumularea zaharurilor, maturarea fructelor/ boabelor/ lemnului, ingalbenirea si caderea fiziologica a frunzelor, precum si recoltarea.

Functie de data semanatului, rapita si orzul de toamna se vor afla la germinare-rasarire (10-30%), totodata extinzandu-se suprafetele insamantate.

Pe ansamblu, lucrarile agricole de sezon (recoltare, transport si depozitare, araturi, pregatirea patului germinativ, semanat) vor fi sistate temporar in zilele cu precipitatii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE