Ministrul Oros, discutii despre strategia de gestionare a apei cu ambasadorul SUA: la ce concluzii s-a ajuns?

Facebook
Twitter

In data de 16 septembrie 2021, ministrul Nechita-Adrian Oros a avut o intrevedere, la sediul MADR, cu o delegatie a Ambasadei SUA la Bucuresti condusa de David Muniz, Insarcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti. Cu aceasta ocazie, David Muniz i-a prezentat ministrului Oros noul atasat regional pentru Romania, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia pe probleme de agricultura, doamna Alicia Hernandez. In cadrul discutiilor, au fost abordate teme de interes pentru cele doua parti in ceea ce priveste cooperarea in sectorul agricol.

Ministrul Adrian Oros a transmis interesul tarii noastre de a colabora cu partea americana in domenii ce vizeaza: strategia de gestionare a apei, managementul riscurilor, protejarea zonelor cu constrangeri naturale, invatamantul agricol, cercetarea in domeniul agriculturii cu privire la schimbarile climatice.

De asemenea, oficialul MADR a afirmat ca ministerul are prioritati care se doresc a fi continuate alaturi de parteneri americani cu privire la strategia de gestionare a apei, iar in acest sens este apreciata oportunitatea transferului de tehnologii de nivel inalt pentru dezvoltarea infrastructurii de irigatii din tara noastra.  Ministrul a exprimat sustinerea MADR pentru initiativa SUA si EAU, respectiv misiunea de inovare agricola pentru clima (AIM for Climate).

Initiativa SUA si EAU, ce are ca scop stimularea inovarii, cercetarii si dezvoltarii in agricultura in contextul schimbarilor climatice (AIM4C), se inscrie in cadrul politicilor si masurilor adoptate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) in domeniul schimbarilor climatice avand in vedere ca Romania prezinta un risc considerabil fata de schimbarile climatice, iar agricultura este foarte vulnerabila la impactul acestora in conditiile in care riscurile asociate nu sunt egal distribuite.

Partea americana s-a aratat interesata de pozitia Romaniei cu privire la Green Deal si Strategiile  ”Biodiversitate” si ”De la ferma la furculita”.

La randul sau, Adrian Oros a facut o scurta prezentare a stadiului elaborarii Planului National Strategic, precum si a masurilor de sprijin al investitiilor in agricultura si dezvoltare rurala pentru perioada de tranzitie 2021-2022. Totodata, ministrul a subliniat ca Ministerul Agriculturii lucreaza impreuna cu asociatiile reprezentative la definitivarea ecoschemelor, care conditioneaza efectuarea a aproape 25% din platile directe din Pilonul I, astfel incat aceste eco-scheme sa fie accesate de toti fermierii, ele fiind obligatorii pentru tarile membre UE, dar voluntare pentru fermieri.

Ministrul Oros a facut referire la colaborarea excelenta intre universitatile din Romania si cele din SUA in domeniul agricol.

Oficialii SUA au facut aprecieri in privinta rezultatelor bune obtinute de fermieri in acest an. Ministrul Oros a transmis ca Guvernul Romaniei isi va continua reformele in agricultura si industria alimentara.

La finalul intalnirii, reprezentantii delegatiilor celor doua parti si-au reafirmat interesul pentru continuarea colaborarii in domeniul agricol in beneficiul fermierilor din Romania si SUA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE