Urmatoarele zile se vor caracteriza prin vreme calda,care va intra intr-un proces accentuat de racire, spre ultimele zile ale analizei. In intervalul supus analizei vor fi inregistrate precipitatii, sub forma de ploi locale dar si lapovita si ninsoare, iar rezerva de umiditate la majoritatea culturilor de toamna se mentine, in continuare, buna, apropiata de optim, se arata in prognoza agrometeorologica ANM, valabila in intervalul 9-15 februarie.
Caracteristici meteorologice
Vremea mai calda de la inceputul intervalui va intra intr-un proces de racire accentuata , la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va incadra intre -2…14°C la inceputul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…12°C si -14…9°C in restul zilelor, valori mai scazute cu 1…8°C in raport cu mediile multianuale, in majoritatea zonelor de cultura.
Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre -9…18°C, in cea mai mare parte a tarii. Temperatura minima a aerului va oscila intre -18…9°C, producandu-se inghet la sol.
Sub aspect pluviometric, se intrevad precipitatii sub forma de ploi locale, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare), acestea fiind insotite de intensificari ale vantului, la nivelul intregului teritoriu. De asemenea, izolat, cantitatile de apa pot fi mai insemnate cantitativ.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in majoritatea regiunilor agricole ale tarii.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de toamna se vor desfasura pe ansamblu normal, in special in prima parte a intervalului. Totodata, pe fondul temperaturilor minime scazute din aer si sol, situate sub pragurile biologice critice de rezistenta ale plantelor (Tmin.≤- 10…-15…-20°C), precum si in absenta unui strat protector de zapada, se vor semnala brunificari si arsuri ale varfului frunzelor, indeosebi spre sfarsitul perioadei si la culturile infiintate tardiv.
La orzul si graul de toamna se vor continua fazele de rasarire, formare a frunzei a treia si infratire (10-100%), in cea mai mare parte a tarii. Rapita va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (9-13 frunze), pe aproape intreg teritoriul agricol. Speciile pomicole si viticole se vor afla in stadiul de repaus biologic, in majoritatea plantatiilor.
In conditiile agrometeorologice mentionate, lucrarile in camp se vor desfasura in general normal, in special in zilele fara precipitatii.
Recomandari de specialitate
- Controlul biologic pentru determinarea vigurozitatii plantelor la speciile de toamna (orz, grau si rapita), precum si a evolutiei mugurilor de rod la pomii fructiferi si vita-de-vie;
- Administrarea de ingrasaminte minerale pe baza de azot si potasiu la culturile de toamna semanate in perioada optima;
- Efectuarea lucrarilor de intretinere in plantatiile pomi-viticole (taieri, fertilizari, tratamente fito-sanitare).
Sursa: ANM