fonduri europene 2016

Ministrul Chesnoiu, despre riscurile din industria alimentara si costurile tot mai mari

Facebook
Twitter

Industria alimentara se confrunta cu riscuri cauzate de nivelul materiei prime, care influenteaza in mod direct costurile de productie, devenite, oricum, destul de mari.

Cele mai afectate de fenomen sunt entitatile de dimensiuni mici si mijlocii, care au nevoie de sprijinul autoritatilor, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„Pe langa aceasta criza din energie si gaze naturale, in industria alimentara avem riscuri cauzate de nivelul materiei prime care are un impact direct in costul de productie, de nivelul costurilor pentru inputuri si toate aceste produse folosite in vederea realizarii productiei.

Citeste si: Prognoze pesimiste pentru 2022: “productia de grau ar putea scadea cu 40%”

De asemenea, certificatele de depozit reprezinta o prioritate in perioada urmatoare, fiindca avem nevoie ca productia interna de cereale sa poata fi depozitata si mentinuta in stoc, astfel incat fermierii romani sa poata sa obtina pretul cel mai bun dat de bursa.

De cealalta parte sa incercam sa integram aceasta productie primara in procesare. Totodata, piscicultura si acvacultura au un potential urias in Romania”, a spus ministrul Agriculturii.

Oficialul a mentionat, totodata, ca, in sectorul agricol, IMM-urile si intreprinderile sunt puse in pericol si vulnerabilizate de mai multi factori la care autoritatile trebuie sa vina cu un raspuns.

„Suntem astazi in fata unor provocari de a raspunde unor riscuri si provocari nemaiintalnite in ultima perioada.

Cel putin in sectorul agricol, IMM-urile si intreprinderile sunt puse in pericol si vulnerabilizate de mai multi factori la care noi trebuie sa venim cu un raspuns.

Capitalul este unul care va face diferenta intre reusita si esec, mai ales in agricultura.

Avem pamantul fertil mostenire de la stramosii nostri si trebuie sa venim cu politici publice coerente care sa integreze materia prima in industria alimentara, in zona de procesare si realizare de produse cu valoare adaugata.

Acest lucru nu poate fi facut fara capital, fara politici publice coerente.

Un fermier captiv sau o intreprindere captiva nu poate sa se dezvolte asa cum si-ar dori.

Discutam de achizitia de terenuri agricole pentru ca este extrem de important ca fermierii nostri sa aiba posibilitatea sa intre intr-o competitivitate a pietei cu cei care reusesc sa se imprumute pe piata de capital externa la dobanzi mult mai mici decat sunt in Romania”, a sustinut Chesnoiu.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) a organizat, joi, evenimentul de lansare in dezbatere publica a patru programe guvernamentale pe care institutia urmeaza sa le implementeze in anul 2022.

Cele patru programe – IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct si Innovation – sunt menite sa sustina obiectivele asumate prin Programul de Guvernare 2021-2024, in vederea finantarii economiei si facilitarea creditarii pentru microintreprinderi, intreprinderi mici si mijlocii, in parteneriat cu sistemul bancar si cu formele asociative ale IMM-urilor. 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE