APIA, noutati despre o plata importanta pentru fermieri

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

APIA informeaza ca a finalizat campania de plata a sumelor cuvenite cu titlul de renta viagera agricola aferenta anului 2020, in valoare totala de 44.630.318,93 lei pentru un numar de 35.201 fermieri.

In cazul in care sumele virate de APIA catre rentieri, sunt returnate in contul agentiei din diverse motive obiective, APIA poate relua plata acestora in termen de 3 ani de la data limita anuala de plata (30 noiembrie al fiecaruia an).

Citeste si: Vesti bune de la MADR. Incepe depunerea cererilor pentru subventia la motorina

Conform art. 10 alin (2) din Ordinul MADR nr. 1271/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul decesului rentierului, mostenitorii vor incasa renta cuvenita rentierului, pe baza urmatoarelor acter doveditoare:

  • cerere a mostenitorului pentru plata datorata pana la data decesului rentierului agricol,
  • certificatul de deces al rentierului (copie si original),
  • carnetul de rentier in original,
  • copie BI/CI al mostenitorului/a celui care face cererea pentru plata ultimei rente aferente rentierului decedat (copie si original),
  • certificat de calitate de mostenitor /certificat de legatar/certificatul de mostenitor (copie si original),
  • in cazul in care sunt mai multi mostenitori se depune si o imputernicire/declaratie notariala din care sa reiasa acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si incasarea rentei viagere agricole (copie si original).

Sumele platite catre beneficiari si returnate in contul APIA de catre banci / Posta Romana sunt postate pe site-ul APIA (calea de acces : Masuri specifice – Masuri de sprijin finantate de la bugetul national – Renta viagera agricola – Situatia sumelor platite si returnate de banci/Posta Romana).

Pentru aceste cazuri, beneficiarii / mostenitorii de drept ai rentierilor decedati, in functie de motivul returnarii sumei, vor clarifica cauza returnarii sumei cu Centrul judetean al APIA sau al Municipiului Bucuresti unde s-a vizat carnetul de rentier.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE