Fonduri europene 2022: procesarea de mazare, soia si fasole, sustinuta prin finantare europeana

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fonduri europene 2022 – AFIR a publicat Raportul de selectie lunar aferent etapei a doua (8 noiembrie – 7 decembrie 2021) a sesiunii de primire proiecte din anul 2021 pentru submasura 4.2Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole, componenta de sprijin pentru investitii noi, extindere si modernizare in procesarea/ marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase (de exemplu mazarea, soia sau fasolea).

In urma procesului de evaluare si selectie a cererilor de finantare, din cele 24 de proiecte depuse in aceasta etapa, 14 proiecte vor primi finantare in valoare totala de 12,3 milioane de euro.

Citeste si: Judetul in care numarul fermierilor care au accesat subventia pentru usturoi s-a dublat

Trei dinte proiectele depuse au fost neconforme, alte cinci proiecte au fost declarate neeligibile pentru finantare iar doua din totalul de 24 de proiecte depuse au fost retrase de catre solicitanti. In aceasta etapa a sesiunii, pragul de calitate a fost de 45 de puncte.

Sprijinul financiar nerambursabil acordat prin aceasta submasura este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri) si forme asociative, si de 40% pentru alte intreprinderi. Mentionam ca, in cazul investitiilor colective, intensitatea sprijinului a putut fi majorata 20%, finantarea nerambursabila acordata prin PNDR, fiind astfel de 70% din valoarea totala eligibila a investitei.

Valoarea fondurilor europene obtinute variaza in functie de tipul de beneficiar si de investitie. Astfel, pentru microintreprinderi si intreprinderi mici, sprijinul financiar este de 800.000 de euro/ proiect pentru investitiile noi si de 600.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere.

De asemenea, solicitantii constituiti ca intreprinderi mijlocii au putut accesa fonduri in valoare de 1.200.000 de euro/ proiect pentru investitiile noi sau de 1.000.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere. Pentru alte intreprinderi si pentru solicitantii constituiti in forme asociative, valoarea sprijinului creste la 1.500.000 de euro/ proiect in cazul investitiilor noi permise si la 1.200.000 de euro/ proiect pentru modernizare/ extindere.

Raportul de selectie lunar este un document public si poate fi consultat pe pagina oficiala de internet a Agentiei, la sectiunea Rapoarte si Liste, accesand www.afir.info>> Rapoarte si liste>> Rapoarte de selectie.

[1] Lista cu speciile de plante proteaginoase eligibile pentru finantare prin submasura 4.2, pentru investitii noi/ extindere/ modernizare se regaseste in Anexa 14 la Ghidul Solicitantului specific submasurii. Printre acestea se regasesc: mazarea, fasolea, soia, lintea, nautul, arahidele, lucerna, trifoiul etc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE