In cursul lunii septembrie 2021, Directiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene precum si a municipiului Bucuresti au efectuat 10.542 de controale in unitatile din industria agroalimentara.
Controalele inspectorilor sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor in sectorul produselor alimentare de origine nonanimala se realizeaza in baza Programului de supraveghere si control pentru anul 2021 si vizeaza operatorii din industria alimentara care isi desfasoara activitatea in domenii precum: fabricarea produselor de morarit, painii si produselor de patiserie, altor produse alimentare, bauturilor racoritoare si alcoolice, precum si unitati de depozitare – alimentare, seminte, legume – fructe.
Actiunile de verficare au fost efectuate la nivel national si au vizat aspecte privind respectarea de catre operatorii alimentari a conditiilor de inregistrare, autorizare si functionare a unitatilor, a modului de intretinere si igienizare a spatiilor in care produsele alimentare sunt manipulate, a conditiilor de prelucrare si de depozitare a materiilor prime si a produselor finite, a cerintelor de trasabilitate si a celor privind etichetarea, controlul daunatorilor, evidenta documentelor si a informatiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Controalele efectuate de inspectorii ANSVSA se concentreaza in principal pe preventie si consilierea operatorilor din industria alimentara. Sanctiunile contraventionale sunt acordate in momentul in care deficientele constatate initial nu au fost remediate in intervalul de timp stabilit sau pun in pericol sanatatea consumatorilor.
Citeste si: Frauda de 100.000 de euro cu subventiile APIA. Banii, incasati pentru animale care existau doar pe hartie
Ce amenzi au primit operatorii din industria agroalimentara
Ca urmare a neregulilor constatate si incalcarii prevederilor legislatiei in domeniul sigurantei alimentelor, au fost dispuse masuri pentru remedierea deficientelor constatate si s-au aplicat 105 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 652.200 de lei.
In urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformitati, dintre care mentionam:
– neconformitati privind respectarea bunelor practici de igiena si fabricatie cum ar fi: neintretinerea igienica a spatiilor de depozitare, intretinerea necorespunzatoare a spatiilor tehnologice de productie, lipsa vestiarului pentru angajati, neasigurarea stocurilor corespunzatoare de substante destinate operatiunilor de dezinfectie, neefectuarea operatiunilor de DDD in conditiile legislatiei specifice domeniului alimentar; neconformitati privind intretinerea si igiena echipamentului de protectie sanitara a personalului muncitor;
– neconformitati privind monitorizarea si implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
– neconformitati legate de asigurarea trasabilitatii si conformitatii produselor alimentare (etichetare, buletine de analiza cu rezultate nesatisfacatoare, ambalaj necorespunzator, produse expirate);
– neconformitati privind personalul muncitor (neintocmirea fiselor de aptitudini, neefectuarea cursului de igiena, lipsa echipamentului de protectie, neatestarea starii de sanatate a personalului);
– alte tipuri de neconformitati: desfasurarea de activitati neinregistrate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, comercializare, neinformarea autoritatilor competente despre procedura de retragere a produselor neconforme de pe piata)
In timpul controalelor efectuate in unitatile din industria agroalimentara s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator conform procedurilor si instructiunilor din Programul de supraveghere si control pentru anul 2021, urmarindu-se conformitatea produselor alimentarea, incadrarea calitatii acestora in limitele maxime admise privind prezenta de reziduuri de pesticide, contaminanti si alte substantele interzise in alimente. De asemenea, s-au prelevat probe in vederea verificarii conformitatii in ceea ce priveste respectarea criteriilor microbiologice in alimente si de pe suprafete/ ustensile de lucru in unitatile de industrie alimentara.