8 plante medicinale pe care le poti planta in gradina ta

Facebook
Twitter

Exista o multime de culturi care pot reprezenta plante medicinale eficiente atat pentru uz casnic, cat si pentru comercializare.

Iata cateva plante medicinale de gradina, usor de cultivat si cu proprietati medicinale importante.

Infiintarea unei gradini de plante medicinale

Numarul de plante care pot fi cultivate si folosite pentru beneficiile lor medicinale este infinit, asa ca ar fi imposibil sa le enumeram pe toate aici.

In continuare vom prezenta 8 tipuri de plante medicinale, folosite in unguente, tincturi, elixiruri, oteturi si multe altele, pentru proprietatile lor curative.

#1: Tataneasa (Symphytum x uplandicum)

Tataneasa a fost folosita, din cele mai vechi timpuri, pentru vindecarea acneei, a oaselor rupte, a vanatailor, a zgarieturilor si a muschilor inflamati. De asemenea, florile sale atrag o varietate de polenizatori.

Tataneasa este de preferat intr-o gradina de plante medicinale, deoarece semintele sale sunt sterile si, prin urmare, nu se vor auto-insamanta in jurul gradinii.

Pentru a planta tataneasa, cumparati butasi si plantati-i la doi metri distanta, cu patru saptamani inainte de primul inghet din primavara si pana la patru saptamani dupa primul inghet de toamna. Tataneasa este o planta perena care reinfloreste in fiecare an.

Prefera solul bogat, umed, intr-un loc bine drenat, insorit sau cu umbra partiala.

#2: Papadie (Taraxacum officinale)

S-a demonstrat ca papadia sustine sanatatea ficatului si rinichilor, regleaza tensiunea arteriala si incurajeaza vindecarea afectiunilor pielii precum acneea.

Suna ciudat sa plantezi papadie intr-o gradina de plante medicinale, deoarece este atat de usor disponibila ca buruiana. Cu toate acestea, proprietatile sale benefice justifica aceasta alegere.

Semintele de papadie din magazine au frunze mai mari si radacini mai groase decat papadia salbatica. Semanati semintele la o adancime de 1 centimetru, cu o distanta de 10 centimetri, cu doua saptamani inainte de data inghetului. Papadia este o planta perena.

Prefera solul bine drenat, cu soare din plin sau umbra partiala. Daca produceti mai mult decat puteti folosi, tineti cont de faptul ca frunzele de papadie sunt la mare cautare in gastronomie.

#3: Echinacea (Echinacea purpurea)

Echinacea este folosita ca stimulent imunitar, iar ceaiul este eficient pentru ameliorarea durerilor in gat. In plus, adauga frumusete gradinii de plante medicinale!

Semanati semintele toamna pe un pat bine pregatit. Sau transplantati rasaduri exact inainte de inghet, la o distanta de 5 centimetri intre ele. Echinacea este o planta perena rezistenta si prefera soarele, din plin, sau umbra partiala.

#4: Fenicul (Foeniculum vulgare)

Feniculul stimuleaza pofta de mancare, sustine o digestie sanatoasa si este folosit ca ceai pentru durerea in gat, ceea ce il face un candidat excelent pentru gradina de plante medicinale.

Semanati semintele la 1 centimetru adancime, la 30 de centimetri intre ele, cu doua saptamani inainte de data inghetului. Feniculul are nevoie de sol bogat in nutrienti, aflat intr-o locatie insorita.

#5: Usturoi (Allium sativum)

Usturoiul sustine imunitatea, tensiunea arteriala sanatoasa si este folosit in mod traditional in remedii pentru eliminarea parazitilor intestinali. Daca cultivati deja usturoi in gradina de legume, atunci sunteti cu un pas mai aproape de a profita de proprietatile medicinale ale usturoiului.

Plantati catei de usturoi la o distanta de cinci centimetri si la doi centimetri adancime, cu capatul ascutit in sus. Mulciti bine patul si recoltati la inceputul verii.

Prefera solul bogat, umed, intr-o locatie bine drenata, insorita sau umbra partiala.

Citeste si: Solul argilos – ce particularitati are si culturile potrivite

#6: Lavanda (Lavandula angustifolia) in Gradina Medicina

Lavanda este o alta planta care este cultivata de obicei pentru florile sale frumoase si mirosul minunat.

Mai mult, prorietatile sale medicinale o transforma intr-o alegere inspirata pentru orice gradina de plante medicinale! Lavanda este folosita in mod traditional pentru a sustine bunastarea mentala, promoveaza o digestie sanatoasa si elibereaza tensiunea musculara.

Transplantati rasadurile la 30 de centimetri unul de celalalt, la patru saptamani dupa data inghetului. Lavanda este o planta perena care revine in fiecare an.

Are nevoie de sol bine drenat, situat intr-un loc insorit. Lasati solul sa se usuce intre udari.

#7: Roinita (Melissa officinalis)

Roinita ajuta la ameliorarea durerilor de cap, reduce stresul, sustine un somn odihnitor si amelioreaza crampele menstruale. Aceasta planta ajuta si la regenerarea solului, pe langa beneficiile sale vindecatoare pentru oameni.

Transplantati rasaduri afara, la 36 de centimetri unul de cealalalt, la patru saptamani dupa data inghetului. Roinita este o planta perena care revine in fiecare an.

Necesita un sol bogat, bine drenat, cu umbra partiala fata de soarele de dupa-amiaza.

#8: Cimbru (Thymus vulgaris)

Cimbrul este folosit pentru a sustine sanatatea plamanilor si a sistemului respirator.

Transplantati rasadurile la 12 centimetri unul de celalalt, la doua saptamani dupa data inghetului. Cimbrul este o planta perena care revine in fiecare an.

Are nevoie de sol bine drenat, intr-o locatie calda si insorita. Lasati solul sa se usuce intre udari.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE