Cum sa infiintezi si sa ai grija de gradina de acasa: 4 sfaturi practice

Facebook
Twitter

Daca locuiesti deja la casa sau planuiesti sa te muti in viitorul apropiat, infiintarea unei gradini te va ajuta sa ai mereu la indemana produse proaspete. Pentru multe persoane, ingrijirea plantelor si legumelor, poate chiar si a animalelor, poate fi un hobby extrem de satisfacator, mai ales atunci cand incep sa apara roadele muncii lor. Uneori, acest hobby se poate transforma treptat intr-o mica afacere de familie.

Insa, atunci cand infiintezi pentru prima data o gradina, poate fi dificil sa iti dai seama care este spatiul de care ai nevoie, ce legume sa plantezi si ce animale sa cresti, dar si ce poti face pentru a le ingriji in mod corespunzator. Iata cateva sfaturi utile care te pot ajuta in acest sens:

Incepe cu putin

Poti decide care este spatiul pe care vrei sa plantezi legume sau fructe in functie de timpul pe care esti dispus sa il investesti. De regula, pentru o gradina de 190 de metri patrati, vei petrece in jur de o ora pentru a uda plantele, pentru a taia frunzele uscate, pentru recoltare si alte lucrari de ingrijire.

Pana cand iti vei intra in mana si iti va fi mai usor sa ai grija de legumele sau fructele plantate, cel mai bine este sa incepi cu putin, iar de acolo sa incepi sa variezi si sa extinzi gradina. De exemplu, poti planta rosii si castraveti, iar mai apoi poti opta pentru dovlecei, vinete sau chiar pepeni.

Pastreaza un spatiu pentru animale

La fel ca in cazul gradinii de legume si fructe, nu este necesar sa aloci de la bun inceput un spatiu mare pentru animale. De asemenea, incepe prin a creste cateva pasari, care sunt mai usor de ingrijit si hranit, spre deosebire de animalele de talie mare, precum vacile sau porcii.

O solutie de inceput poate fi cresterea unei rase de pui porumbac, care se dezvolta rapid atunci cand este crescut intr-un mediu favorabil si care este recunoscut pentru carnea gustoasa si capacitatea de a da multe oua. Treptat, poti opta pentru alte rase de pui si specii de pasari de curte, dar si animale.

Asigura conditiile optime

In ceea ce priveste gradina de legume, cea mai important regula este ca plantele sa beneficieze de cat mai mult soare. Asadar, alege un teren cu orientare sudica, sud-estica sau sud-vestica. Sau cel putin fii atent care este zona din curte unde soarele straluceste cel mai mult pe timpul zilei. Irigarea plantelor se face doar dimineata sau seara, mai ales pe timpul verii, pentru ca apa sa nu se evapore inainte sa ajunga in sol, la radacini.

Pentru gradina de animale, va trebui sa construiesti cotete pentru gaini si adapost pentru porc sau vite. Puiul porumbac, de exemplu, are nevoie de un adapost calduros, care sa il fereasca de frig, cu lumina naturala sau artificiala si asternut umed. Asadar, va trebui sa cercetezi cu atentie atat nevoile plantelor pe care le-ai cultivat, cat si pe cele ale pasarilor si animalelor pe care le cresti.

Realizeaza asolamentul

Indiferent daca vei cultiva legume pe suprafete mari sau mici, exista numerosi factori care pot afecta buna dezvoltare a acestora. Atat lumina, cat si tipul de sol sau umiditatea pot influenta sanatatea plantelor din gradina.

O solutie eficienta este realizarea asolamentului, mai exact impartirea terenului cultivabil in mai multe parcele si sole egale intre ele. Printre imbunatatirile pe care asolamentul le poate aduce gradinii tale se numara cresterea fertilizarii solului, posibilitatea de a roti culturile, diminuarea atacurilor daunatorilor si bolilor pe care le provoaca, dar si imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltei.

Infiintarea unei gradini la curte, cu fructe si legume, si cresterea pasarilor si animalelor poate fi atat o activitate recreativa, cat si una care iti va asigura produse proaspete si curate, pe care le-ai crescut si ingrijit cu mana ta.

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE