Vesti bune la inceput de an! AFIR da startul sesiunii dedicate tinerilor fermieri din diaspora

Facebook
Twitter

O noua sesiune de sprijin dedicata exclusiv tinerilor din diaspora va fi deschisa pana la data de 4 mai 2021, a anuntat Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Submasura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 (PNDR 2020) si presupune un sprijin total de circa 20 de milioane de euro.

„Alocarea financiara pentru aceasta sesiune continua este de 20 milioane de euro. Pragul de calitate porneste de la 70 de puncte, descrescand lunar cu 15 puncte. Astfel, in ultima luna de sesiune, in perioada 5 aprilie – 4 mai, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte”, se mentioneaza in comunicat.

Conform AFIR, ghidul solicitantului pentru aceasta masura a fost modificat, astfel incat accesarea fondurilor sa fie simplificata. In acest sens, au fost revizuite si clarificate conditiile si preconditiile pe care tinerii din diaspora trebuie sa le indeplineasca pentru a depune proiectul, simplificandu-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor si a locului de munca.

Cine poate solicita sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri din diaspora

Astfel, pot solicita finantare europeana nerambursabila tinerii fermieri din diaspora care au absolvit, in ultimele 60 de luni, inaintea depunerii cererii de finantare un program de studiu in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrara: postuniversitar, universitar, preuniversitar, in tari membre ale Uniunii Europene (UE) sau tari terte din UE.

De asemenea, solicitantii trebuie sa fi avut un loc de munca cu forme legale intr-un stat membru UE sau dintr-o tara terta UE, in domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economic agrar, pe care sa-l fi ocupat pentru cel putin 3 luni, neintrerupte, in ultimele 24 de luni dinaintea depunerii cererii de finantare.

Citeste si: Incepe acordarea fondurilor europene pentru tinerii fermieri. Ce sume vor primi beneficiarii?

„In cazul in care solicitantul nu poate depune documentul autentificat prin apostila acesta poate sa depuna un certificat de inregistrare care dovedeste prezenta solicitantului cel putin 3 luni neintrerupte in ultimele 24 luni, anterioare depunerii cererii de finantare, este emis de autoritatile locale (de exemplu politia sau primaria), care cuprinde numele si adresa persoanei inregistrate, precum si data inregistrarii, in baza art. 8 a Directivei 2004/38/CE”, se mai spune in comunicat.

Ce sprijin va fi oferit prin aceasta submasura

Potrivit AFIR, sprijinul acordat este 100% nerambursabil, iar fiecare fermier aplicant poate primi 40.000 sau 50.000 de euro, in functie de dimensiunea exploatatiei pentru care este solicitat. Finantarea se acorda sub forma de suma forfetara, in doua transe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in functie de implementarea corecta a Planului de Afaceri, fara a depasi trei ani (cinci ani pentru exploatatiile pomicole) de la semnarea Contractului de finantare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE