Infiintarea propriei gospdodarii. Cum te organizezi pentru a porni cu dreptul pe acest drum?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ideea de a abandona traiul de la oras pentru a se retrage la tara, in propria gospodarie, pare una foarte atractiva pentru tot mai multi oameni, care decid sa faca acest pas ambitios, insa aducator de foarte multe beneficii, pe termen lung.

Aerul curat, posibilitatea de a beneficia de hrana proaspata, obtinuta in propria gospodarie, si chiar sansa de a obtine o sursa de venit alternativa, prin valorificarea productiei proprie, sunt doar cateva dintre motivele pentru care traiul la tara este cu adevarat atractiv.

Cu toate ca, pentru o persoana fara experienta, un astfel de pas poate fi intimidant la prima vedere, multitudinea de ghiduri si sfaturi disponibile atat in mediul online cat si offline ar trebui sa fie suficiente, astfel incat sa-ti ofere un punct de plecare. In cele ce urmeaaza iti furnizam o serie de informatii, menite sa-ti asigure un inceput bun in crearea propriei tale gospodarii, in functie de activitatile pe care iti doresti sa le desfasori.

Gradina

Un element extrem de important si, pentru unii, principalul motiv pentru care se muta la tara, este gradina. Gradina poate fi conceputa ca o oaza de liniste si relaxare, dar si ca o sursa de legume si fructe 100% bio. De asemenea, gradinaritul este o activitate foarte relaxanta, care ofera o satisfactie imensa.

Desigur, gradina ta va trebui conceputa in functie de marimea curtii, insa chiar si pentru un spatiu limitat se pot gasi idei de design extrem de atractive, care imbina functionalitatea cu aspectul placut. Daca pozitionarea curtii iti permite, este bine ca locul desemnat gradinii sa fie situat intr-un loc ferit de umbra, care sa se bucure de lumina soarelui pentru cat mai multe ore pe zi.

De asemenea, este important sa alegi un loc cat mai usor accesibil, pentru a nu avea batai de cap atunci cand folosesti instrumentele specifice de gradinarit sau elementele de irigat. Nu uita sa grupezi terenul ales pentru gradina in sole, pentru fiecare tip de planta pe care urmeaza sa o cultivi, si sa te interesezi cu privire la rotatia culturilor, pentru fiecare leguma, fruct sau planta aromatica pe care o vei include in exploatatie. De asemenea, daca este la acest capitol si iti doresti sa amenajezi si un eventual spatiu verde, destinat relaxarii, poti alege o masina de tuns iarba, care sa-ti usureze intregul proces.

Zona destinata cresterii animalelor

A doua activitate ca popularitate, pentru o persoana care decide sa-si infiinteze o gospodarie la tara, este cresterea animalelor, asa ca daca ai in plan sa faci si acest lucru, ar trebui sa iei in calcul construirea unui spatiu special, destinat cresterii acestora, astfel incat necuvantatoarele sa nu-ti invadeze gradina, zona de relaxare sau decoratiunile pe care le-ai ales cu grija pentru noua ta exploatatie.

Delimitarea spatiului se face foarte simplu, cu un gard de sarma sau de lemn, iar alegerea zonei de crestere a animalelor ar trebui facuta, de asemenea, in functie de accesibilitate, pentru a putea asigura usor accesul animalelor la furaje si la apa. In functie de posibilitati, este indicat ca spatiul de crestere a animalelor sa fie amplasat intr-o zona cat mai indepartata de cea in care locuiesti, pentru a nu fi deranjat foarte mult de miros. Pe langa animalele de ferma, probabil ca iti vei dori sa cresti si animale de companie, precum caini si pisici, asa ca este recomandat sa le amenajezi si lor un adapost, in cazul in care nu doresti sa le tii in casa, si sa le asiguri necesarul de mancare intr-o maniera accesibila si eficienta, alegand o solutie precum hrana animale en-gros.

O magazie

Detinerea unei gospodarii presupune si  nevoia si de unelte si echipamente, care trebuie depozitate corespunzator. Lipsa unui spatiu adecvat de depozitare pentru aceste echipamente poate fi extrem de frustranta si nu rareori se intampla sa ratacim o unealta exact atunci cand avem cea mai mare nevoie de aceasta.

Daca infiintezi o gospodarie de la 0, atunci contruirea unei anexe este necesara. Totusi, in cazul in care preiei o gospodarie cu anexa deja construita, transformarea unei anexe vechi intr-o magazie este mult mai rapida dar si mai eficienta economic. Pentru o depozitare optima a echipamentului recomandam segmentarea spatiului si impartirea uneltelor/sculelor pe categorii, in functie de frecventa cu care le utilizezi si de functia fiecareia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE